Avstrijski minister za zdravje iz zdravstvenih razlogov odstopil. Opazil je, da mora pritisniti na zavoro

STA, VČ
13.04.2021 11:49
Znano je že tudi, kdo bo novi minister sredi epidemije covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodoči minister Wolfgang Mückstein (levo) s podkanclerjem Wernerjem Koglerjem na tiskovni konferenci.  
Reuters

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober (Zeleni) zaradi zdravstvenih razlogov zapušča položaj. 60-letni politik je pojasnil, da je preobremenjen in izčrpan, pred mesecem dni in nato znova pred enim tednom pa je doživel kolaps.

"Opazil sem, da moram pritisniti na zasilno zavoro," je povedal, in da se ne želi uničiti. Poleg tega pa država v trenutni "najhujši zdravstveni krizi zadnjih desetletij potrebuje zdravstvenega ministra, ki je stoodstotno zdrav", je utemeljil svojo odločitev.

Rudolf Anschober na tiskovni konferenci na Dunaju, kjer je sporočil, da odhaja.
Reuters

Do ponedeljka bo avstrijsko ministrstvo za zdravje vodil podkancler in vodja Zelenih Werner Kogler, nato pa bo imenovan novi minister. To je mladi zdravnik splošne medicine Wolfgang Mückstein, je na Dunaju povedal Kogler. "Potrebujemo nekoga, ki bo s strokovnostjo in močjo vodil to zdravstveno krizo. Poleg mene stoji nekdo, ki to zmore," je povedal. Zahvalil se je Anschoberju za opravljeno delo.

Mückstein, tudi eden od funkcionarjev zdravniške zbornice, pravi, da se zaveda izzivov, ki ga čakajo. "Če nimaš pomislekov glede prevzema položaja zdravstvenega ministra in glavnega kriznega menedžerja sredi pandemije, potem ti primanjkuje spoštovanja do opravljanja naloge," je poudaril. In da bo v boju proti pandemiji sprejemal tudi nepriljubljene ukrepe, če bo treba.

Reuters

Odhajajočemu ministru se je za delo zahvalil tudi kancler Sebastian Kurz, na twitterju je izpostavil njegovo odgovorno in zavzeto delovanje.

Zaradi pandemije covida-19 je Anschober, ki si je lansko poletje s treznimi nastopi prislužil veliko priljubljenost in z vodilnega mesta najbolj priljubljenih politikov na zvezni ravni celo izrinil Kurza, po svojih besedah zadnjih 14 mesecev tako rekoč ves čas delal.

V zadnjem času se je soočal tudi s kritikami na račun poplave uredb, ki so prihajale z njegova ministrstva, in z njimi povezanih napak. V odprti konflikt s Kurzem pa se je zapletel v povezavi z možnostjo naročila dodatnih odmerkov cepiva v okviru EU, o čemer naj ga ne bi bil obvestil eden od visokih uradnikov ministrstva.

Pred prevzemom zveznega ministrstva je bil Anschober dolga leta član deželne vlade v Zgornji Avstriji, in takrat naj bi bil že tudi zbolel za izgorelostjo.

Z odstopom Anschoberja mora Kurz drugič doslej zamenjati katerega od ministrov. Januarja je po očitkih plagiatorstva v zvezi s svojim diplomskim delom in doktorsko disertacijo odstopila ministrica za delo Christine Aschbacher

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta