"Bilo je vprašanje časa." Kaj je botrovalo tragediji na Kreti, v kateri je umrla Slovenka?

A.L.
31.10.2022 10:47

Hotel na Kreti po besedah geologinje ni edini, ki mu preti tovrstna nevarnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Včeraj smo poročali o tragični nesreči nad hotelom na Kreti, kjer se je ponoči s pobočja odlomila večja skala in ubila turistko, ki je s sinom spala v eni izmed sob. Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da gre za slovensko državljanko, še en slovenski državljan je poškodovan.

Grška geologinja Niki Evelpidou je za ERT na vprašanje, ali so intenzivne padavine izpred dveh tednov prispevale k nestabilnosti tal, dejala, da so te prav gotovo odigrale svojo vlogo, a da to ni edini vzrok za tragedijo. Kot eno od težav omenja "morfologijo območja, ki ima močan relief in je tektonsko aktivno, kar povzroča nestabilnost v pobočjih in skalah". Izpostavila je tudi kombinacijo kamnin, ERT povzema 24ur. Nekatere so "prepustne za vodo kot cedilo, druge pa preprosto absorbirajo vodo, tako zelo, da začnejo teči, kar ustvarja smrtonosno kombinacijo". Poleg tega je nedolgo prišlo še močno deževje, ki je situacijo še poslabšalo.

Na delo bi morali geologi

Hotel na Kreti pa po besedah geologinje ni edini, ki mu preti tovrstna nevarnost. Opozarja, da so ogrožene tudi druge grške regije, saj da imajo podobne značilnosti. Prav zato je prepričana, da bi se morali v delo vključiti geologi in preprečiti podobne dogodke.

Profesor Efthimios Lekkas pa je ob tragični nesreči dejal, da je treba znova poudariti, da ne smejo strukturirati, graditi zgradb ali konstrukcij in infrastrukture, kjer so pogoji podobni. Kot pravi, "je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo skala padla na turistično nastanitev"

Spomnimo, v hotelu sta bila po poročanju medijev in tujih tiskovnih agencij nastanjena tudi osemletni sin in 51-letni soprog 47-letne žrtve. Sina so zaradi poškodb hospitalizirali. Soprog naj bi spal v drugi sobi in ni bil poškodovan. Kot je zunanje ministrstvo navedlo v tvitu, je slovensko veleposlaništvo v Grčiji v stiku s slovenskim državljanom in nudi ustrezno pomoč. Ob tragični nesreči so družini in svojcem izrekli iskreno sožalje.

Nesreča se je zgodila malo po polnoči, ko se je s pobočja nad hotelom odtrgala velika skala in padla na hotelsko poslopje ob plaži Agia Fotia na vzhodu Krete. Del stavbe je bil pri tem uničen, poročanje grške javne radiotelevizije ERT povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Televizija je tudi pokazala posnetke več skal nad poslopjem, ki bi se prav tako lahko odlomila. Predsednik lokalnega združenja hotelirjev George Vardakis pa je za grško agencijo ANA zatrdil, da na mestu, kjer se je zrušila skala, ni nič kazalo na možnost tovrstne nesreče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta