"Če je Anis kriv, naj zgnije v zaporu"

Vojislav Bercko
22.12.2016 18:30
Medtem ko se življenje v Berlinu počasi normalizira, policija išče 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija, prvoosumljenega za ponedeljkov napad
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Božični sejem na Breitscheidplatzu v središču Berlina je od včeraj znova odprt. A nikdar ne bo, ne po duši ne po videzu, takšen, kot je bil pred usodnim ponedeljkom, ko je 25-tonski tovornjak zapeljal med stojnice, pri katerih se so gnetli ljudje. Dvanajst jih je obležalo mrtvih, 49 so jih odpeljali v bolnišnice, kjer jih je bilo včeraj na zdravljenju še ducat. Sejemski prostor tik ob cesti so policisti včeraj obdali s težkimi betonski bloki, da bi preprečili to, kar se je zgodilo v ponedeljek.
Na sejmu je svojo stojnico znova odprla tudi

Mona A

., ki nam je dan prej pripovedovala, kako je po tragediji panično iskala hčerko, v terorističnem napadu pa tudi izgubila tri prijatelje. "Jem pomirjevala, da sploh lahko živim in delam," še kar podoživlja tisti nedojemljivo kruti večer. Upa, da bodo temne slike v njeni glavi počasi zbledele.

Osumljenec s kriminalno preteklostjo

Zdaj, ko se življenje v Berlinu počasi vrača v ustaljene tirnice, je vsa pozornost posvečena temu, da bi izsledili 24-letnega Tunizijca

Anisa Amrija

, čigar dokumente in prstne odtise so našli v kabini usodnega tovornjaka. Amri, ki naj bi imel več identitet in naj bi se predstavljal kot državljan raznih držav, sicer sploh ni neznan varnostnim in obveščevalnim službam, saj je bil zaradi svojih radikalnih stališč "na radarju", kot temu rečejo obveščevalci, vsaj od začetka tega leta. Ugledni nemški tednik Spiegel je včeraj celo poročal, da naj bi se bil Amri po več pogovorih z radikalnimi pridigarji ponujal za samomorilskega bombaša, a ker so bila sporočila, ki so jih prestregli nemški agenti, zelo kodirana, niso imeli dovolj utemeljenih sumov, da bi ga aretirali.

Hišne preiskave brez uspeha

Nemška policija, ki je v prepričanju, da je takoj po napadu aretirala osumljenca (kasneje se je izkazalo, da napačnega), dala Amriju dvanajst dragocenih ur za beg, zdaj vlaga vse napore, da ga izsledi. Včeraj so policisti tako preiskali dom za begunce v mestu Emmerich v deželi Severno Porenje-Vestfalija, že v sredo zvečer pa so v Berlinu preiskali dve stanovanji. V enem je morala specialna enota berlinske policije uporabiti silo nad moškim, da je lahko izvedla preiskavo. Iskanega Amrija kljub temu niso našli.

Klaus Arboe Rasmussen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta