Covidni pregled Evropi: Prvi primer nove različice našli v Italiji, dva v Veliki Britaniji in Nemčiji

STA, S. M.
27.11.2021 16:13

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike. Nevarnejša različica je dosegla tudi Nemčijo, kjer je bodoči kancler že napovedal ostrejše ukrepe. Prvi primer okužbe z omikronom so potrdili tudi v Italiji. Južna Afrika je kritična do odziva sveta: "Reakcija je panična."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

V Italiji so danes potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron. Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika, poroča francoska tiskovna agencija AFP."Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju," so sporočili v Rimu.

"Hitro smo ukrepali in posameznika sta v samoizolaciji. Poteka sledenje njunim stikom," je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so različico omikron ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo.

Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, je sedaj na rdeč seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, med njimi Malavi, Mozambik in Angolo.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico omikron, ki jo je prva potrdila Južna Afrika, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila različica omikron bolj nalezljiva kot sedaj prevladujoča različica delta.

Nova različica tudi v Nemčiji

V Münchnu na Bavarskem so potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron v Nemčiji. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes obljubil, da bo v luči naraščajočih okužb sprejel ostre ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V Nemčiji se medtem povečuje strah, da je nova in potencialno nevarnejša različica omikron že dosegla državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

REUTERS

Nemčija se medtem spopada z rekordnimi ravnmi okužb z novim koronavirusom, enote za intenzivno nego v bolnišnicah pa postopoma dosegajo polno zasedenost. Zdravstvene oblasti so danes sporočile rekordno sedemdnevno stopnjo incidence, ki znaša 444,3 okužb z novim koronavirusom na na 100.000 ljudi. V zadnjem dnevu so zabeležil 67,125 primerov okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa so umrli 303 covidni bolniki.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu, Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Češkem. Na Nizozemskem so oblasti medtem odobrile karanteno za 61 potnikov z dveh letalskih poletov iz Južne Afrike, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ali je med njimi tudi različica omikron, še preverjajo. V Sloveniji različice omikron zaenkrat še niso potrdili.

EPA

V Avstriji proti ukrepom protestiralo več tisoč ljudi

V Celovcu in Gradcu se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki si protestirali proti ukrepom avstrijske vlade za zajezitev okužb z novim koronavirusom, zlasti proti uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. Protesti v obeh mestih zaenkrat potekajo mirno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po oceni policije se je protestnega pohoda v središču Celovca na avstrijskem Koroškem udeležilo od 5000 do 6000 ljudi, v Gradcu na avstrijskem Štajerskem na dveh protestnih shodih skupaj okoli 10.000 ljudi. Na celovških protestih je tretjina demonstrantov tudi upoštevala obvezno nošnjo zaščitnih mask ffp2.

"Doslej ni bilo nobenih izgredov," je za APA dejal tiskovni predstavnik celovške policije Rainer Dionisio. "Glasno je, a doslej mirno," je graške proste opisal eden od tamkajšnjih policistov. V Gradcu so proteste proti protikoronskim ukrepom pripravili že 15. novembra. Takrat se je zbralo okoli 4000 oseb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta