Direktor tajne službe ZDA priznal pomanjkljivosti pri varovanju Trumpa v času poskusa atentata

STA, A.L.
20.09.2024 20:33

"Medtem ko so bili nekateri člani predhodne ekipe zelo prizadevni, so bili drugi prehitro zadovoljni, kar je privedlo do kršitve varnostnih protokolov," je dejal in napovedal ukrepanje proti odgovornim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preiskava je odkrila, da agenti niso učinkovito uporabili tehnologije.
EPA

Vršilec dolžnosti tajne službe ZDA Ronald Rowe je danes novinarjem v Washingtonu priznal, da so bile pri varovanju republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa julija v Pensilvaniji določene pomanjkljivosti in kršitve varnostnih protokolov, poročajo ameriški mediji.

Na Trumpa je bil 13. julija v kraju Butler v Pensilvaniji izveden poskus atentata, po katerem je odstopila direktorica tajne službe Kimberly Cheatle. Njen naslednik Rowe je povedal, da so med pregledom delovanja na dan atentata ugotovili pomanjkljivosti pri načrtovanju in izvajanju varovanja.

"Medtem ko so bili nekateri člani predhodne ekipe zelo prizadevni, so bili drugi prehitro zadovoljni, kar je privedlo do kršitve varnostnih protokolov," je dejal in napovedal ukrepanje proti odgovornim.

Preiskava je odkrila, da agenti niso učinkovito uporabili tehnologije, s katero bi lahko prej odkrili strelca, kot so brezpilotna letala, tajna služba pa do trenutka, ko so odjeknili streli, ni vedela, da policija mrzlično išče sumljivo osebo z orožjem, navaja Washington Post.

Tajna služba takoj začela uvajati spremembe

Rowe je dejal, da 13. julija ni šlo za pomanjkanje sredstev, temveč za neuspešno predvidevanje morebitne grožnje. Povedal je, da je tajna služba takoj začela uvajati spremembe, vključno z okrepitvijo varovanja Trumpa in drugih oseb pod zaščito agencije.

Predsednik ZDA Joe Biden je po 13. juliju tajni službi takoj ukazal, naj okrepi Trumpovo varovanje, in Rowe je danes potrdil, da za republikanca sedaj velja enaka stopnja zaščite kot za predsednika ZDA.

To se je obrestovalo pri drugem poskusu atentata 15. avgusta na Floridi. "Agent je agent prepoznal grožnjo in sprejel hitre odločitve ter hitro ukrepal," je dejal Rowe. Osumljenec je v nedeljo z roba igrišča za golf s puško zalezoval Trumpa, vendar pobegnil, ko so agenti nanj začeli streljati.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes s 405 glasovi za in nobenim potrdil predlog zakona, ki od tajne službe zahteva, da prilagodi standarde varovanja predsedniških kandidatov tistim, ki veljajo za predsednika ali podpredsednico ZDA, poročajo ameriški mediji.

Nov predlog zakona ne zagotavlja dodatnih sredstev, ampak tajni službi omogoča večjo prilagodljivost pri razporejanju razpoložljivih. Tajna služba ima letni proračun tri milijarde dolarjev in zaposluje 7000 agentov, ki varujejo tudi tuje voditelje držav med obiskom ZDA.

Trenutno tečejo pogajanja s kongresom za povečanje sredstev, da bi lahko zaposlili dodatne agente in posodobitev opreme, poroča Washington Post.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta