Dodik bi povišal Banjaluko. Bo Bruselj šel v ukrepe za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH?

STA, Va
16.11.2021 14:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Milorad Dodik 

Reuters

Po grožnji srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, da bo Republika srbska vzpostavila lastno vojsko in prevzela pristojnosti iz pravosodja in davkov, naj bi bila že pripravljena tudi posebna izjava o ustavnih načelih, ki med drugim predvideva Banjaluko kot uradno prestolnico Republike srbske. Obenem naj bi status prestolnice dobile še (sarajevske) Pale, trdnjava bosanskih Srbov v času vojne v letih 1992-1995.

V skladu z ustavo je Sarajevo uradno glavno mesto tako BiH kot tudi obeh entitet. A Sarajevo ni na ozemlju Republike srbske, zato se je Banjaluka kot največje mesto v srbski entiteti uveljavila kot njena de facto prestolnica.

Parlament Republike srbske naj bi tudi o omenjeni izjavi odločal na posebnem zasedanju o prenosu pristojnosti s skupne države na entiteto. Datum zasedanja še ni določen.

Glede na ustavo BiH si entiteti sicer ne moreta enostransko prisvajati pristojnosti, ki so bile prenesene na skupno državo. A Dodik svoje ravnanje utemeljuje s tem, da gre za pristojnosti, ki v originalnem daytonskem mirovnem sporazumu, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH, niso bile opredeljene, ampak so jih na današnjo državo prenesli šele kasneje.

Dodik je bil v ponedeljek zvečer gost v eni od oddaj srbske javne radiotelevizije RTS in med drugim ocenil, da je družba v BiH globoko razdeljena, da za skupno državo ni rešitve in da gre za "popoln neuspeh Zahoda". Po njegovih besedah v BiH prihaja do poskusov dominacije muslimanov ter obenem satanizacije Srbov, ki so po njegovih besedah "trajno nezadovoljni s svojim položajem v BiH". Znova je tudi zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta