Erdogan izrazil podporo Palestini

STA, J.K.
29.10.2023 19:23

Za vojno v Gazi je okrivil Zahod, Izraelce pa označil za vojne zločince in teroriste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v današnjem nagovoru ob stoti obletnici ustanovitve turške republike, ki jo je leta 1923 na ruševinah osmanskega cesarstva razglasil Mustafa Kemal Atatürk, med drugim obljubil, da se bo "zoperstavil imperialističnim silam". Turško slavje so sicer nekoliko zasenčili spopadi in eskalacija razmer v Gazi.

Erdogan je danes ves dan posvetil aktivnostim ob stoti obletnici ustanovitve moderne Turčije, med katerimi je bil veliko pozornosti deležen "oče turškega naroda", vojaški poveljnik in državnik Mustafa Kemal Atatürk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Naša država je v varnih rokah, lahko počivate v miru," je dejal Erdogan, ko je položil venec v Atatürkovem mavzoleju v Ankari.

Reuters

Ob tem je trenutni turški predsednik, ki državo vodi zadnji dve desetletji, danes poudarjal tudi dosežke svoje vladajoče stranke AKP, ki se je nekoliko odmaknila od sekularne tradicije Atatürkove Turčije. "Še naprej bomo uspešni in zmagovalni. Tega ne more preprečiti nobena imperialistična sila," je Erdogan dodal v svojem večernem nagovoru sodržavljanom v Istanbulu. "Turčija je država, ki pomaga tistim, ki nimajo nikogar, od Balkana do Kavkaza, od Palestine do vsepovsod, kjer je to potrebno. Shod v podporo Palestini je bil del tega," je še dejal. Slovesni dan je turški predsednik zaključil z ogledom parade ladij turške mornarice skozi Bospor, medtem ko so vojaška letala izvajala akrobatske prelete.

Z besedami o shodu se je v svojem današnjem nagovoru navezal na sobotne množične proteste v podporo Palestincem, ki so potekali v Istanbulu, udeležilo pa se ga je več sto tisoč ljudi. Erdogan je v kritičnem govoru na protestu za vojno v Gazi okrivil Zahod, Izraelce pa označil za vojne zločince in teroriste. Izrael je po teh kritikah sporočil, da bo odpoklical svoje diplomatsko osebje iz Turčije.

Turško slavje ob stoti obletnici ustanovitve republike je tako nekoliko zasenčila eskalacija razmer na Bližnjem vzhodu, kjer je v napadih palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra umrlo 1400 ljudi, v silovitem obstreljevanju Gaze, ki je sledilo napadu Hamasa, pa je bilo doslej po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva ubitih več kot 8000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta