Erdogan oster do ZDA: Kaj počne ameriška letalonosilka v Izraelu? Zakaj je v Siriji 20 ameriških baz?

M.R.
11.10.2023 14:28

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ostro kritiziral izralesko blokado Gaze, hkrati pa tudi ameriški odziv na najnovejšo krizo na Bližnjem vzhodu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turški predsednik je bil v torek na obisku v Avstriji.
Reuters

Recep Tayyip Erdogan opozarja, da prekinitev oskrbe z vodo in elektriko v Gazi predstavlja kršitev človekovih pravic. 

"Kaj počne ameriška letalonosilka v Izraelu? Kaj bo počela? Bo sesula Gazo z napadi na sosednja območja in začela velike pokole?" pa se je glede odziva ZDA vprašal na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem

"Nekaj moram pojasniti. V Siriji je danes več kot 20 ameriških baz. Kaj delajo tam? Na žalost so ZDA pretekli teden sestrelile eno turško brezpilotno letalo. Kaj niso Turčija in ZDA partnerice v Natu?" je nadaljeval Erdogan in se vprašal, kako to pojasniti. "Na žalost ZDA trenutno urijo in oborožujejo vse teroristične skupine in na žalost se v teh območjih preliva kri," je opozoril turški voditelj. 

Ameriška letalonosilka je bila 4. oktobra še v Jonskem morju, po  izbruhu nasilja v Izraelu se je približala Bližnjemu vzhodu.
EPA

ZDA so pretekli teden sporočile, da je bila sestrelitev turškega brezpilotnika "obžalovanja vreden incident". Hkrati pa iz Washingtona ni bilo pojasnila, kaj ameriški vojaki počnejo v bližini sirskih Kurdov. 

Turški voditelj je še pozval vse vplivne igralce, naj se resno potrudijo doseči mir na Bližnjem vzhodu. Pri tem je dejal, da pri pravičnem miru ne more biti poražencev. 

Govoril tudi s Putinom

Turški voditelj se je ponudil, da lahko posreduje kot posrednik med Palestinci in Izraelci. Pozneje je preko telefona govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Govorila sta o končanju bližnjevzhodnega konflikta in o možnih ukrepih za znižanje napetosti. Erdogan je zatrdil, da si bo Turčija prizadevala za zagotovitev miru v regiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta