Erdogan podpisal protokol o pristopu Švedske k Natu, Stockholm čaka samo že Madžarsko

STA, M.R.
25.01.2024 22:04

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki ga je v torek potrdil turški parlament. Protokol je bil objavljen v uradnem listu, s tem pa ga je Turčija ratificirala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
Reuters

Švedski premier je ratifikacijo označil za odločilen mejnik na poti v Nato. "Pozdravljamo turško ratifikacijo pristopnega protokola Švedske k zvezi Nato," je v odzivu na družbenem omrežju X zapisal švedski premier Ulf Kristersson. "Dosegli smo odločilen mejnik na poti k polnopravnemu članstvu v Natu," je dodal.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske. Ta je blokado pristopa utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Madžarski premier Viktor Orban je v torek švedskega kolega Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato. Kristersson je danes potrdil, da je pripravljen na srečanje z Orbanom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta