(FOTO in VIDEO) Aktivistki z juho polili Mona Lizo

STA, J.K.
28.01.2024 17:23

Zatrdili sta, da je kmetijski sistem bolan, kmetje pa da umirajo na delu. Varnostniki so sobo nato evakuirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Aktivistki sta danes v pariškem Louvru z juho polili zaščitno steklo pred znamenito sliko Mona Lize. Zatem sta se postavili pred sliko in zahtevali pravico do zdrave in trajnostne prehrane. "Kaj je bolj pomembno? Umetnost ali pravica do zdrave in trajnostne prehrane," sta vprašali protestnici, ki sta izpred slike izmenično govorili zbranim. Zatrdili sta še, da je kmetijski sistem bolan, kmetje pa da umirajo na delu. Varnostniki so sobo nato evakuirali.

Današnja akcija v Louvru sledi nizu podobnih, ki so jih v preteklosti na svetovno znanih umetninah uprizorili podnebni aktivisti z zahtevami po več ukrepanja v smeri opustitve fosilnih goriv in za zaščito planeta. To ni bil prvi napad na Mono Lizo. Maja leta 2022 je 36-letni moški vanjo vrgel pito, češ da se umetniki ne osredotočajo dovolj na naš planet. Tudi takrat je umetnino zaščitila debela plast stekla. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta