(FOTO in VIDEO) Nekdanji japonski premier Shinzo Abe umrl, potem ko je nanj na predvolilnem shodu streljal napadalec

Va, STA
08.07.2022 06:23

Policija je na kraju napada prijela osumljenca in mu zasegla doma izdelano pištolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj ur po napadu so japonski mediji sporočili, da je nekdanji premier umrl.  
EPA

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je za posledicami petkovega strelskega napada umrl v bolnišnici v mestu Nara.

67-letni Abe je bil ustreljen med govorom na predvolilnem shodu v mestu Nara. Bivši guverner Tokia Yoichi Masuzoe je kmalu nato tvitnill, da je Abe v stanju srčno-pljučnega zastoja. Abe je v "zelo skrb zbujajočem stanju", pa je sporočil japonski premier Fumio Kishida.

"Molim, da bo nekdanji premier Abe preživel. To je barbarsko dejanje med volilno kampanjo, ki je temelj demokracije, in je popolnoma neodpustljivo. To dejanje najostreje obsojam," se je odzval Kishida. BBC je poročal, da naj bi bil Abe med prevozom v bolnišnico pri zavesti in naj bi se bil odzival. Spet po drugih informacijah se že na kraju napada ni več odzival.

epa10058553 Japan's former Prime Minister Shinzo Abe (C) speaks during an Upper House election campaign act for a party candidate outside Yamato-Saidaiji Station of Kintetsu Railway in Nara, western Japan, 08 July 2022 just before he was shot and gravely injured, according to local emergency authorities. The alleged shooter was taken into custody. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY
Jiji Press
Prvi izvodi časopisov z novico o atentatu na bivšega japonskega premierja. 
EPA

Japonska policija je prijela in identificirala 40-letnega osumljenca Tetsuja Jamagamija, prebivalca mesta Nara, ter zasegla doma izdelano pištolo, ki jo je storilec uporabil v napadu. Po poročanju lokalnih medijev, na katere se sklicuje BBC, je Jamagami nekdanji pripadnik japonskih pomorskih samoobrambnih sil, ki predstavljajo lokalni ekvivalent japonske mornarice. Med prijetjem naj se ne bi bil upiral.

Policija in reševalci na kraju napada. 
EPA

67-letni Abe je imel v Nari govor v podporo enemu od kandidatov na nedeljskih volitvah v zgornji dom japonskega parlamenta. Napad se je zgodil okoli 11.30 po lokalnem času. K njemu je s hrbta pristopil moški in ga dvakrat ustrelil. Prvi strel naj ga ne bi bil zadel, drugi pa. Takrat je padel na tla in krvavel. Japonska televizija NHK je poročala, da so po drugem strelu ljudje Abeju priskočili na pomoč in ga oživljali.

Napadalca so prijeli na kraju napada. Dogodek je bil sicer varovan, a kljub temu so lahko opazovalci do politika pristopali relativno brez težav.

EPA

EPA
Jiji Press

Japonska vlada je oblikovala posebno krizno ekipo in obsodila napad. Premier Kishida je prekinil predvolilno kampanjo in se s severa države odpravil v Tokio.

EPA

Japonska je v šoku. Abe, verjetno najbolj znan japonski politik, je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil zaradi bolezni.

Japonski zakoni o strelnem orožju so zelo strogi in primeri strelskih napadov izjemno redki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta