(FOTO in VIDEO) Poglejte posnetke ruske ofenzive v Ukrajini, v kateri je umrlo najmanj 137 ljudi. Putin: Morali smo to narediti

M.R., Va, STA
24.02.2022 09:46

Rusija je v noči na četrtek začela ofenzivo proti Ukrajini. Iz več mest poročajo o raketnem obstreljevanju, v državo so vdrla tudi ruska oklepna vozila. Ukrajinska stran je sporočila, da so ruske sile prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil in da je to zdaj ena najresnejših groženj Evropi. Popoldne je Vladimir Putin nagovoril ruske oligarhe in jim rekel, da so z ruske strani morali narediti, kar so. Moskva da ni imela izbire, ker je bil pod vprašaj postavljen obstoj celotne Rusije. Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, je ukazal splošno mobilizacijo. Ukrep bo veljal 90 dni in predvideva vpoklic vojaških obveznikov in rezervistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harkov
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes vojski ukazal obsežno invazijo na Ukrajino. V televizijskem nagovoru je dejal, da Rusija nima namena okupirati Ukrajine ter da bodo lahko Ukrajinci svobodno odločali, kdo bo vodil državo.

Vladimir Putin
EPA

Na srečanju z ruskimi poslovneži, ki ga je tudi prenašala televizija, pa je rekel še, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarskega sistema in da mu ne namerava škoditi ali ga spodkopati.

Ogenj ob objektu ukrajinskega obrambnega ministrstva v Kijevu.
Reuters
Oklepna vozila v mestu Armjansk na Krimu.
Reuters
Obramabno ministrstvo v Kijevu
Reuters
Obramabno ministrstvo v Kijevu
Reuters Tv
V Kijevu na kraju, kjer je pristala ruska raketa
REUTERS

Poglejte si posnetek, ki ga je z nami delil bralec Večera:

Ostanki ruske rakete v Kijevu
REUTERS

Ukrajinske vojake je Putin pozval, naj odložijo orožje. Zagrozil je, da se bo Rusija maščevala vsakomur, ki se bo uprl. 

(VIDEO) Rusija v vojaški ofenzivi proti Ukrajini. Kako nevaren je Černobil?

(ODZIVI) Putin je začel vojno, ki je ne more dobiti. Še več, začel je vojno, za katero se bo pokazalo ...

Ruska vojska trdi, da je onesposobila ukrajinsko protizračno obrambo in ukrajinske zračne sile. Ukrajina pa, da je sestrelila več ruskih letal in tudi en helikopter, a uradna Moskva to zanika. Hkrati pa naj bi na ukrajinski strani v spopadih umrlo več kot 40 vojakov, ranjenih naj bi jih bilo na desetine, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Zvečer so iz Kijeva sporočili, da je bilo v hudih spopadih po ruskem napadu ubitih najmanj 137 ljudi. Ukrajinski minister za zdravje Viktor Ljaško je prebivalce pozval, naj darujejo kri.

Ukrajina je sporočila, da so ruske sile po "ostrem" boju prvi dan invazije prevzele nadzor tudi nad območjem jedrske elektrarne Černobil. "Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi," je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

Černobil
EPA

Janša: Cilj ruske agresije je obglavljenje ukrajinske države, obisk v Kijevu je preložen

(POROČILO IZ KIJEVA) Rusi bodo videli obraze Ukrajincev, ne njihovih hrbtov

Kijev
REUTERS

Zelenski je sicer takoj po začetku ruske invazije razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Hkrati je državljane miril, da je Ukrajina pripravljena na rusko invazijo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal. V četrtek zvečer je še enkrat nagovoril Ukrajince in jim povedal, da se v severnem predmestju Kijeva ukrajinske sile silovito borijo za letališče, ki so ga predtem napadli in zavzeli Rusi. Ukrajinska stran trdi, da želi letališče ruska vojska uporabiti kot zračni most z Belorusijo. Ukrajinski predsednik je sporočil, da so ruske padalce na letališču obkolili in blokirali: "Naše enote so dobile ukaz, da jih uničijo." 

Po besedah ukrajinskega predsednika se zaradi napada na njegovo državo spušča "nova železna zavesa" in ločuje Rusijo od civiliziranega sveta. Naloga Ukrajine pa je ne dopustiti, da bi prekrila tudi njeno ozemlje.  

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po poročanju CNN ob robu sestanka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi dejal, kako "vsi dokazi kažejo, da namerava Rusija obkrožiti in ogroziti Kijev"

Na posnetku nadzornih kamer na mejnem prehodu Kalančak med Krimom in Ukrajino ruska vojaška vozila. 
REUTERS
Ruski oklepnik v mestu Mariupol.
REUTERS
Policist preiskuje ostanke rakete, ki je pristala v Kijevu.
REUTERS

(FOTO) Kijevčani bežijo iz mesta, Moskva opozorila Ruse, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih

Ruski tanki v mestu Mariupol
REUTERS
Mariupol
REUTERS
Mariupol
REUTERS
Vozila na poti iz Kijeva
REUTERS
Potnik na letališču v Kijevu.
REUTERS
Parkirana letala na ukrajinskem letališču.
REUTERS
Prtljaga na kijevskem letališču  
REUTERS
Reuters/Flightradar24.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta