(FOTO in VIDEO) Zrušenje mostu v reko: Ladja je pred trkom ostala brez pogona

M.R.
26.03.2024 08:39

V Baltimoru v ameriški zvezni državi Maryland se je v reko zrušil velik most. Most se je zrušil, ko je vanj trčila ladja, ki je ob tem zagorela. V vodo je padlo več ljudi in avtomobilov, ki so bili na mostu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ameriška agencija za kibernetsko in infrastrukturno varnost (CISA) je sporočila, da je ladja Dali pred trkom v podporni steber mostu ostala brez pogona. V času nesreče je z ladjo upravljal luški kapitan, saj imajo v Baltimoru lokalne kapitane, ki premeščajo ladje, je povedal ameriški minister za promet Paul Wiedefeld.

Reševalci so že zgodaj zjutraj po lokalnem času iz vode uspeli potegniti dve osebi, je povedal policijski načelnik James Wallace. Eden je bil praktično nepoškodovan in je zavrnil zdravniško pomoč, drugega pa so zaradi hudih poškodb odpeljali v bolnišnico. 

S sonarjem so ugotovili, da so v vodi potopljena vozila, zato preiskujejo tako vodo kot tudi ladijsko palubo. Wallace ni mogel potrditi, ali je bilo kaj narobe z ladjo. Dodal je, da bodo iskalno akcijo nadaljevali. Območje, ki ga preiskujejo, je veliko, je povedal. Demokratski guverner države Maryland Wes Moore je pozneje povedal, da je imela ladja pred trkom težave z električnim napajanjem. O tem je po njegovih besedah posadka tudi obvestila pristojne organe in poslala klic v sili.

Oblastem je tako uspelo deloma ustaviti cestni promet čez most, kar je rešilo več življenj, je še povedal Moore, ki je po nesreči razglasil izredne razmere.

Ni znano, ali je morda ob trčenju prišlo tudi do izlitja nafte v vodo. Na prizorišču sta po besedah šefa lokalne policije tudi obalna straža in lokalna okoljska organizacija, lastnik ladje pa trdi, da do onesnaženja ni prišlo in da je treba vzrok nesreče šele ugotoviti.

"Absolutno nobenih znakov ni, da bi šlo lahko za terorizem," je še povedal Wallace in pojasnil, da ni nobenih znakov, ki bi kazali, da bi lahko šlo za namerno dejanje. "Naš kriminalistični oddelek sodeluje s preiskovalnim uradom FBI in drugimi zveznimi agencijami," je dodal.

Župan Baltimora Brandon Scott je dejal, da gre za "nepredstavljivo tragedijo". Dodal je, da je zdaj treba vse usmeriti v iskanje pogrešanih. 

Ladja je namreč ob 1.27 trčila v podporni steber mostu Francis Scott Key, po katerem pelje avtocesta Interstate 695. Skoraj 300 metrov dolga tovorna ladja, ki je bila na poti v Colombo na Šrilanki, je najprej zagorela, nato pa se je v reko Patapsco zrušil most, na katerem so bila v tistem času tudi vozila. 

Zrušenje mosta so posnele nadzorne kamere. Uradnih podatkov o morebitnih žrtvah in poškodovanih za zdaj ni. 

Scott je še pred prihodom na kraj dogodka dejal, da bi lahko v reko padlo 20 delavcev. V reševanju sodelujejo tud gasilci, ki so sporočili, da gre za dogodek z množičnimi žrtvami.

Več kot dva kilometra dolg most se je zrušil v reko.
Harford County Md Fire & Ems/Reuters
Ladja Dali, ki se je zaletela v podporni steber mosta v Baltimoru
EPA

Ladja pluje pod singapursko zastavo

Ladja Dali, ki je trčila v most, je registrirana v Singapurju. Dolga je 289 metrov, iz pristanišča v Baltimoru pa je izplula ob 1.00 po lokalnem času. Njena destinacija je bila prestolnica Šrilanke. Družba Synergy Marine Group, ki lasti ladjo, je sporočila, da je vseh 22 članov posadke, vsi so Indijci, nepoškodovanih. Eden naj bi imel le prasko na glavi. Sporočili so še, da je zelo nenavadno, da se je zgodila taka nesreča, še posebej, ker sta na njej dva ladijska pilota. 

Most Francis Scott Key en dan pred tagedijo 
REUTERS
Zaprta avtocesta
REUTERS

Ladjo je sicer najemala danska logistična družba Maersk, ki je to tudi potrdila. Sporočila je, da je bil na njej tovor za njene stranke. Ladja Dali je bila v nesrečo udeležena že leta 2016 v belgijskem pristanišču Antwerpen.

Gasilci in reševalne službe na kraju zrušenja mostu
Harford County Md Fire & Ems/Reuters

Most Francis Scott Key je dolg 2,6 kilometra, odprli pa so ga leta 1977. Po njem poteka štiripasovna obvoznica, nedaleč od mosta se reka Patapsco izliva v morje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta