(FOTO) Izraelska vojska obkolila Han Junis: Civilisti bežijo proti Egiptu

STA, M.R.
23.01.2024 17:16

Izraelske sile so obkolile mesto Han Junis na jugu Gaze, je danes sporočila vojska. Njeni pripadniki se na tamkajšnjih ulicah spopadajo s palestinskimi borci, območje pa napadajo tudi iz zraka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razseljeni Palestinci bežijo proti mejnemu prehodu Rafa
EPA

Medtem narašča število žrtev med civilisti, ki se pred napadi umikajo proti Rafi na skrajnem jugu enklave. Izraelska vojska trdi, da je med boji v Han Junisu ubila "več ducat teroristov". Svoje operacije Izrael upravičuje z domnevno prisotnostjo vojaških poveljnikov Hamasa na tem območju. Tam naj bi tudi skrivali zajete talce, ki jih je palestinsko gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani.

Izraelsko obleganje mesta je potrdil palestinski Rdeči polmesec. Po navedbah njihovega tiskovnega predstavnika je izraelska vojska streljala tudi na reševalna vozila, ki so se poskušala prebiti do ranjenih Palestincev, poroča izraelski časnik Haaretz.

Izraelski tanki na območju Gaze
EPA

V luči zaostritve razmer se civilisti umikajo iz Han Junisa, ki so ga izraelske sile sicer ob začetku ofenzive označile za varno območje. V številnih primerih gre za begunce s severa Gaze, ki so se primorani znova umikati. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bilo domove doslej primorano zapustiti več kot 1,9 milijonov Palestincev oziroma skoraj 90 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Poročila iz obleganega Han Junisa opozarjajo na posebej zaskrbljujoče razmere v bolnišnici Naser, v okolici katere potekajo siloviti spopadi, kar zdravstvenim delavcem onemogoča, da bi pomagali ranjencem. Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi trdi, da izraelska vojska napada tudi samo ustanovo. "Izraelski tanki močno obstreljujejo zgornja nadstropja dveh stavb v kompleksu bolnišnice Naser, pričakuje se več deset ranjenih," je v izjavi sporočilo ministrstvo.

Izraelski helikopter obstreljuje Palestince na območju Han Junisa
EPA

Ekipa Zdravnikov brez meja (MSF) je v objavi na omrežju X opisala, da ob okrepljenem obstreljevanju čutijo tresenje tal, med pacienti, zaposlenimi in ljudmi, ki so v bolnišnici poiskali zatočišče, pa da se širi panika. Vsi bolnišnični oddelki so polni, zaradi blokiranih cest pa ni možnosti za evakuacijo, so še zapisali.

Razseljeni Palestinci se umikajo območju spopadov med palestinskimi borci in izraelsko vojsko.
EPA

Kot navaja Al Jazeera, je Izrael v več kot sto dni trajajoči ofenzivi napadel skupno 30 bolnišnic. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pa navaja, da so izraelske sile samo v prvih dveh mesecih ofenzive izvedle najmanj 212 napadov na zdravstvene ustanove v enklavi. Ob tem je opozorila, da se več kot pol milijona prebivalcev Gaze sooča z lakoto.

UNRWA je danes sporočila tudi, da je bilo v ponedeljek med spopadi v Han Junisu prizadeto tudi eno njenih zavetišč za razseljene. "Med intenzivnimi boji v okolici našega zavetišča je bilo ubitih najmanj šest razseljenih oseb, še več pa jih je bilo ranjenih," je na omrežju X zapisal vodja UNRWA Philippe Lazzarini.

Število potrjenih smrtnih žrtev v Gazi je medtem doseglo 25.490, je danes še sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

Mediji: Izrael predlaga dvomesečno prekinitev ognja v zameno za izpustitev vseh talcev

Izrael je predlagal dvomesečno prekinitev ognja v vojni v Gazi v zameno za izpustitev vseh talcev, ki jih od 7. oktobra lani zadržuje palestinsko gibanje Hamas, je v ponedeljek zvečer poročal ameriški portal Axios, ki se sklicuje na izraelske uradnike. Po navedbah egiptovskega vira tiskovne agencije AP je Hamas predlog zavrnil.

Izrael naj bi predlog predstavil Egiptu in Katarju, ki posredujeta v pogovorih med njim in Hamasom. Avtor članka na novičarskem portalu Axios, znani izraelski novinar Barak Ravid, se pri tem sklicuje na neimenovana uradnika izraelske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po izraelskih podatkih Hamas po terorističnem napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani še vedno zadržuje 136 talcev.

Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej. Hamas je konec novembra lani med enotedensko prekinitvijo ognja izpustil 105 talcev. V zameno je Izrael iz svojih zaporov izpustil 240 palestinskih zapornikov.

Odtlej izraelska vlada ni pokazala večje pripravljenosti za popuščanje v zameno za nadaljnje izpustitve talcev.

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Konec tedna je v Izraelu protestiralo na tisoče ljudi, ki so vlado pozvali, naj si resneje prizadeva za izpustitev ujetnikov.

Po poročanju portala Axios predlog Izraela ne vključuje končanja izraelskih napadov na območje Gaze, temveč bi se izraelska vojska umaknila le iz večjih središč na območju Gaze. Palestinci, ki so po ukazu izraelske vojske zbežali na jug enklave, bi se lahko vrnili na sever.

Izraelski predlog je pred desetimi dnevi odobril vojni kabinet, še poroča Axios.

Hamas je pred tem vsako novo izpustitev talcev povezal s koncem vojne. Kot navaja portal ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na neimenovan egiptovski vir, je Hamas tak izraelski predlog zavrnil. Kot je še povedal vir, bi v okviru sporazuma Izrael izpustil neznano število zaprtih Palestincev, vodjem Hamasa pa bi omogočili, da se preselijo v druge države.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je po poročanju agencije Reuters danes poudaril, da Izrael ne bo pristal na noben dogovor o prekinitvi ognja, v skladu s katerim bi Hamas obdržal oblast v palestinski enklavi.

Egiptovski in katarski posredniki si že več tednov poskušajo doseči dogovor med stranema. Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je danes sicer povedal, da so nekatera poročila o izraelskem predlogu deloma ali pa v celoti neresnična. Pri tem je poudaril, da je v razpravi nekaj idej in predlogov, ki pa jih ne more komentirati, navaja portal izraelskega časnika Haaretz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta