(FOTO) Po smrti kraljice na Otoku spremembe na denarju in znamkah, pa tudi v nasledstveni liniji in nazivih

A.L., STA
09.09.2022 07:10

Britanska kraljeva družina je odprla spletno žalno knjigo, kjer lahko ljudje zapišejo sporočila ob smrti monarhinje. Na spletni strani je kot novi kralj že naveden Karel III., njegova soproga Camilla pa kot kraljica soproga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
   
Reuters

V Združenem kraljestvu žalujejo za v četrtek preminulo kraljico Elizabeto II. Ljudje, mnogi med njimi v solzah, pred Buckinghamsko palačo in grad Windsor polagajo cvetje, odpovedani so bili številni javni dogodki. Novi kralj Karel III. se bo danes vrnil v London in nagovoril državljane.

Reuters

Že takoj po novici, da se zdravstveno stanje kraljice poslabšuje, so se pred njenimi rezidencami začeli zbirati ljudje, še več jih je prišlo proti večeru, potem ko je Buckinghamska palača zvečer objavila, da je Elizabeta II., ki je državi vladala več kot 70 let, umrla.

Reuters

Britanska kraljeva družina je odprla spletno žalno knjigo, kjer lahko ljudje zapišejo sporočila ob smrti monarhinje. Na spletni strani je kot novi kralj že naveden Karel III., njegova soproga Camilla pa kot kraljica soproga.

EPA
Večer

Neposredno po smrti kraljice je novi kralj postal njen prvorojeni sin, dotedanji prestolonaslednik princ Charles, ki se je odločil, da bo uporabljal ime Karel III. Kdaj bo slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto formalno za kralja razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Reuters
Reuters

Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen. Po novici o smrti so bili odpovedani številni športni dogodki, vključno s tekmami angleške nogometne lige, poroča BBC, ki dodaja, da odločitev o tem, kaj bo s tekmami konec tedna, še ni bila sprejeta.

Prav tako so bile odpovedane konjske dirke - pokojna kraljica je bila sicer velika ljubiteljica konj in se je redno udeleževala dirk.

Gledališke predstave bodo potekale, a se bodo začenjale z minuto molka, so pa bile odpovedane nekatere glasbene prireditve.

Britanski časniki so ob smrti monarhinje večinoma pripravili posebne izdaje. "Naša srca so zlomljena" piše na naslovnici tabloida Daily Mail, medtem ko je Mirror napisal le "Hvala". Daily Telegraph je na naslovnici zapisal "Žalovanje je cena, ki jo plačamo za ljubezen".

Aiken je bil zadolžen za komuniciranje tudi v primeru smrti kraljice Eilezabete II.
Reuters

Novi kralj se bo danes iz Škotske s soprogo vrnil v London. Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral, kjer je tradicionalno preživljala poletja, Charles je tja prispel v četrtek, ko so sporočili, da se je zdravstveno stanje kraljice poslabšalo.

Danes bo imel prvi televizijski nagovor narodu v vlogi novega voditelja države, srečal se bo tudi s premierko Liz Truss. Kraljica je sicer še v torek sprejela sprejela Trussovo in jo uradno imenovala na čelo vlade.

EPA

Opoldne seo se sestali britanski poslanci in se poklonili kraljici. Prav tako opoldne se bodo v Westminstrski opatiji, katedrali svetega Pavla in gradu Windsor oglasili zvonovi, uro kasneje bo v Hyde Parku in drugod zadonelo 96 topovskih salv, po ena za vsako leto njenega življenja.

V katedrali svetega Pavla bo spominska slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi premierka in več ministrov.

Pogrebna slovesnost za kraljico bo v Westminstrski opatiji čez deset ali enajst dni - datum bo potrdila Buckinghamska palača. Dan pogreba bodo verjetno razglasili za državni praznik. Kraljico bodo pokopali v Windsorju, kjer je pokopan tudi njen lani umrli soprog, princ Philip.

Reuters

Smrt kraljice odmeva po vsem svetu, še zlasti v državah britanske skupnosti narodov. V številnih državah ljudje polagajo cvetje pred poslopja britanskega veleposlaništva, pariški Eifflov stolp in newyorški Emipire State Building sta bila v četrtek zvečer v njen spomin zatemnjena.

Reuters
Reuters

Britanska veleposlanica ob smrti kraljice: Njeno življenje služenja je bilo izjemno

Ob smrti britanske kraljice Elizabete II. se je veleposlanica Združenega kraljestva v Ljubljani Tiffany Sadler odzvala s poklonom njeni vladavini. "Njeno življenje služenja je bilo izjemno," je zapisala na Twitterju in dodala, jo bodo zelo pogrešali v domovini kot tudi Sloveniji in po vsem svetu.

"Vse naše misli so nocoj pri kraljevi družini," je zvečer še zapisala na Twitterju, kjer so objavili tudi posnetek spuščanja britanske zastave pred poslopjem rezidence britanske veleposlanice na pol droga.

Danes je v izjavi izpostavila, da je novica ob njeni smrti užalostila tako njo kot kolege na veleposlaništvu in ljudi po vsem svetu. Njeno življenje na prestolu se je raztezalo prek obdobja večine naših živih spominov, je zapisala in dodala, da so jo imeli radi in spoštovali ljudje v Združenem kraljestvu, Sloveniji in drugje.

EPA
EPA

Spomnila je, da prav letos obeležujejo 70. obletnico njene vladavine, ob čemer so postavljali v ospredje prav njene vezi s Slovenijo. Iz vseh koncev države prav tako že prejemajo sporočila sožalja, je dodala.

Na veleposlaništvu so še sporočili, da bodo ob smrti kraljice odprli tudi žalno knjigo, o podrobnostih pa bodo še obvestili.

Reuters

Po smrti kraljice na Otoku tudi spremembe na denarju in znamkah

Po smrti kraljice Elizabete II. bodo morali v Združenem kraljestvu med drugim zamenjati bankovce, kovance in znamke. Na njih je namreč portret kraljice, ki ga bo zdaj zamenjal portret novega kralja, Karla III. Vendar se to ne bo zgodilo čez noč.

Po poročanju BBC je v obtoku 29 milijard kovancev, zaenkrat pa še ni znano, kdaj bodo začeli kovati nove. A po pričakovanjih bodo sedanji v obtoku ostali še leta in bo proces zamenjave postopen.

Reuters

Enako velja za bankovce. Kraljica je bila na vseh bankovcih, ki jih je angleška centralna banka izdala od leta 1960, medtem ko na bankovcih, ki jih izdajata škotska in severnoirska banka, ni monarha. V obtoku je 4,5 milijarde bankovcev v vrednosti 80 milijard funtov.

Od leta 1967 je na vseh znamkah, ki jih izdaja britanska pošta, profil Elizabete II. Zdaj bodo znamke z njim prenehali izdelovati, bo pa obstoječe mogoče še naprej uporabljati.

Reuters

Spremenil se bo tudi kraljevi pečat, ki se nahaja na številnih britanskih izdelkih. Z njim se trenutno ponaša okoli 800 britanskih podjetij.

Britanci bodo spremenili tudi potne liste. To so namreč izdani "v imenu njene visokosti", zdaj jih bodo izdajali "v imenu njegove visokosti". Sedanji bodo sicer ostali veljavni.

Spreminja se tudi himna, namesto Bog živi kraljico bo zdaj Bog živi kralja, kot je bilo, preden je leta 1952 na prestol sedla Elizabeta II.

Poslavljajo se tudi znane osebnosti

Med javnimi osebnostmi, ki so se poklonile preminuli britanski kraljici Elizabeti II. so tudi ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, izvršni direktor Appla Tim Cook in britanski milijarder Richard Branson.

Reuters

"Počaščen sem, da sem srečal kraljico Elizabeto in zelo žalosten zaradi njene smrti. Moje globoko sožalje kraljevi družini in Britancem," je Gates zapisal na Twitterju.

Globoko užaloščen je tudi glasbenik Elton John, ki je v odzivu na Instagramu med drugim zapisal: "Kraljica Elizabeta je bila velik del mojega življenja od otroštva do danes in zelo jo bom pogrešal."

"Spomnim se, da sem v otroštvu gledal njene utrinke s poroke na televiziji," je v odzivu zapisal član skupine Rolling Stones Mick Jagger. Victoria Beckham pa je zapisala, da je to žalosten dan za ves svet.

Med tistimi, ki so se na družbenih omrežjih poslovili od kraljice so tudi Whoopi Goldberg, Luke Evans, Paris Hilton, Barbara Streisand, Kris Jenner, Reese Witherspoon, Jennifer Garner, Sylvester Stallone, Sharon in Ozzy Osbourne, Helen Mirren in drugi.

Reuters

V zadnjem letu zaradi težav s hojo odpovedala udeležbo na več dogodkih

Novica, da so zdravniki zaskrbljeni za zdravje britanske kraljice Elizabete II. je v četrtek popoldan v hipu obšla svet. Iz Buckinghamske palače so namreč takrat sporočili, da je 96-letna monarhinja pod zdravniškim nadzorom.

Prestolonaslednik princ Charles je nemudoma odpotoval k njej na Škotsko, tudi nekaj drugih ožjih sorodnikov, kar je pričalo o resnosti situacije. Ob kraljici so njeni sinovi, hčer, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci - princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

Reuters
Reuters

Elizabeta II., ki je v zadnjem letu zaradi težav s hojo odpovedala udeležbo na več dogodkih, je v torek na Škotskem sprejela odstop nekdanjega premierja Borisa Johnsona in za novo premierko imenovala Liz Truss, ki je postala že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v času njene 70-letne vladavine.

Reuters
Reuters

Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. V sredo je odpovedala virtualno srečanje, ker so ji zdravniki svetovali počitek. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija. Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

EPA

Kralja Karla III. pred Buckinghamsko palačo pozdravila večtisočglava množica

Zaposleni na britanskih železnicah in pošti prestavili stavko

Zaposleni na britanskih železnicah in pošti so zaradi smrti kraljice Elizabete II. prestavili napovedane stavke. Kot so zapisali sindikati, so se za zamik odločili "iz spoštovanja do kraljice". Sindikati, ki zastopajo zaposlene v skupini Royal Mail, so stavko načrtovali danes, zaposleni na železnicah pa so nameravali stavkati 15. in 17. septembra. Stavko, načrtovano za 15. septembra, je zamaknil tudi sindikat strojevodij Aslef.

Gregor Grosman

Skupina Rail Delivery, v kateri so združeni železniški operaterji, je odločitev sindikatov, da stavke v času obdobja žalovanja ne izvedejo, pozdravila. Kot so dodali, bodo urniki voženj tako nespremenjeni. Veliko Britanijo je poleti zajel val stavk. Številni Britanci so namreč nezadovoljni, saj rekordna inflacija močno zajeda v njihove prihodke. Najprej so stavkali zaposleni na železnicah, kar je bila največja stavka v 30 letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta