Umrla britanska kraljica Elizabeta II., novi kralj je Karel III.

Denis Živčec Denis Živčec
08.09.2022 19:32

Era, dolga več kot 70 let, je sklenjena. Buckinghamska palača potrdila, da je na škotskem posestvu Balmoral, ki ga je vselej imela tako rada, umrla 96-letna kraljica Elizabeta II.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. je umrla v starosti 96 let. Preminila je na dvorcu Balmoral na Škotskem, so sporočili iz britanske palače. Odšla je mirno. Novi britanski kralj je postal njen prvorojeni sin, princ Charles.



Novica, da so zdravniki zaskrbljeni za zdravje britanske kraljice Elizabete II. je v četrtek popoldan v hipu obšla svet. Iz Buckinghamske palače so namreč takrat sporočili, da je 96-letna monarhinja pod zdravniškim nadzorom. Prestolonaslednik princ Charles je nemudoma odpotoval k njej na Škotsko, tudi nekaj drugih ožjih sorodnikov, kar je pričalo o resnosti situacije. Ob kraljici so njeni sinovi, hčer, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci - princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražali skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja.

"Po ponovni oceni danes zjutraj so zdravniki izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti ter priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom," je sprva pisalo v sporočilu palače. Dodali so, da se kraljica sicer počuti dobro in ostaja na dvorcu Balmoral na Škotskem, njena družina pa je obveščena. V preteklih mesecih so iz palače glede kraljičinega zdravja sporočali le, da ima občasno težave z gibanjem, drugih podrobnosti pa niso navajali.

Profimedia

Elizabeta II., ki je v zadnjem letu zaradi težav s hojo odpovedala udeležbo na več dogodkih, je v torek na Škotskem sprejela odstop nekdanjega premierja Borisa Johnsona in za novo premierko imenovala Liz Truss, ki je postala že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v času njene 70-letne vladavine.

Profimedia

Dogodka nista potekala v Buckinghamski palači kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, saj so želeli kraljici prihraniti pot v London. Na fotografijah z novo premierko je bila sicer monarhinja nasmejana, se je pa opirala na palico.

Trussova je na dan novice o kraljičinem težkem zdravstvenem stanju sporočila, da je vsa država globoko zaskrbljena zaradi novice iz Buckinghamske palače. "Moje misli in misli celotnega naroda so v v tem trenutku s kraljico in njeno družino," je sporočila.

Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. V sredo je odpovedala virtualno srečanje, ker so ji zdravniki svetovali počitek. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija. Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

Profimedia

Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid, ki jo je, kot je povedala kasneje, precej izčrpal.

Ni bila rojena za prestol, a je kraljevala z odliko

Elizabeta je bila sicer ob rojstvu 21. aprila 1926 tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom. A Edward se je leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju odpovedal položaju in prestol je zasedel njegov brat, Elizabetin oče Albert, ki je postal kralj Jurij VI.

Šele takrat so začeli bodočo kraljico pripravljati na njeno vlogo in med drugo svetovno vojno je skupaj z očetom in materjo že bodrila Britance ter sodelovala v ženskih teritorialnih enotah vojske. Philip Mountbatten, s katerim sta bila poročena 73 let, je bil ljubezen njenega življenja. Vanj se je zagledala že kot trinajstletno dekle in čeprav njen oče nad izbiro ni bil najbolj navdušen, sta se leta 1947 poročila.

Reuters

Ob zlati obletnici poroke je kraljica dejala, da je bil Philip vsa ta leta njena moč in opora. Vojvoda Edinburški se je moral, ko je njegova žena postala kraljica, odpovedati obetavni karieri v mornarici. Si je pa kasneje predvsem prizadeval za modernizacijo monarhije. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, dva, Charles in Anne, preden je zasedla prestol, medtem ko sta se Andrew in Edward rodila v Buckinghamski palači.

Elizabeta II. je vseskozi veljala za moralno avtoriteto, nikoli je niso povezovali z aferami. To pa ni veljalo za njene najbližje, od sestre Margaret do otrok.

Leto 1992, ko so razpadli zakoni treh od njenih štirih otrok, poleg tega je v gradu Windsor izbruhnil požar, je označila kar za annus horribilis, grozno leto. Pri ločitvah ni šlo brez javnega pranja umazanega perila, zlasti v primeru prestolonaslednika princa Charlesa in Diane. Ob tragični smrti slednje leta 1997 pa je bila tudi kraljica deležna kritik, češ da se ni odzvala dovolj sočutno.

Tudi leto 2021 za kraljico ni bilo lahko. Posloviti se je morala od Philipa, ki je umrl le nekaj tednov pred 100. rojstnim dnevom, sin Andrew pa se je soočil z obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja. Sama je imela nekaj zdravstvenih težav, zaradi katerih je morala odpovedati udeležbo na več dogodkih.

Reuters

Abdikacija nikoli ni bila možnost, narodu je služila do konca

Težave z zdravjem so se nadaljevale tudi letos, med drugim je monarhinja prebolela covid. Velik del njenih obveznosti so zato prevzeli drugi člani kraljeve družine in tradicionalni govor ob odprtju parlamenta v začetku maja je prvič doslej namesto kraljice prebral prestolonaslednik princ Charles.

A Elizabeta II. kljub visoki starosti - aprila je dopolnila 96 let - vztrajala pri opravljanju dolžnosti. Že pred leti je dala vedeti, da ne namerava abdicirati. Leta 1952 je začela služiti narodu in to počela do konca.

Elizabeta II. je ves čas svoje vladavine, z izjemo zadnjih nekaj let, veliko potovala. Že kmalu po kronanju sta z vojvodo Edinburškim odšla na šestmesečno potovanje okoli sveta, sledile so še mnoge poti. Skupno naj bi obiskala 110 držav na vseh celinah, številne tudi večkrat. V Kanadi je bila več kot 20-krat, le malo manjkrat je obiskala Avstralijo. Oktobra 2008 je bila na obisku v Sloveniji. Slovencem bo vedno ostala v spominu po turkizni opravi, v kateri je z letala stopila na slovenska tla in si nato ogledala Ljubljano, kjer jo je pozdravila navdušena množica ljudi, ter Lipico, kjer je v dar prejela tudi plemenitega žrebca.

Reuters

Poleg potovanj so jo razveseljevali konji in psi, valižanski korgiji. Prvo psičko je dobila, ko je bila najstnica, nato jo je do leta 2018 spremljalo več kot 30 njenih potomcev.

Elizabeta II. je leta 2012 postala drugi monarh v britanski zgodovini, za praprababico kraljico Viktorijo, ki je praznoval diamantni jubilej. Leta 2015 je Viktorijo po dolžini vladanja prehitela in kot prva obeležila platinasti jubilej na prestolu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta