(FOTO) Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti: En naboj ga je zadel v trebuh, drugi v sklep

STA, A.L., M.R.
16.05.2024 06:54

Policija je strelca pridržala nemudoma po napadu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V včerajšnjem atentatu je en naboj slovaškemu premierju Robertu Ficu prestrelil trebuh, drugi pa je zadel sklep, je danes povedal njegov namestnik Tomaš Taraba, ki je dodal, da predsednik vlade ni več v smrtni nevarnosti. 

"Ponoči so zdravniki uspeli stabilizirati stanje pacienta, sedaj pa potekajo novi posegi za dodatno izboljšanje njegovega stanja," je povedal obrambni minister Robert Kalinak, ki je danes zjutraj govoril pred bolnišnico v Banski Bystrici, kamor so včeraj Fica odpeljali s helikopterjem. 

Podpredsednik vlade Robert Kalinak in Miriam Lapunikova, direktorica bolnišnice, v kateri zdravijo Fica.
EPA

"Pacient je imel več strelnih ran. Stanje je trenutno stabilno, vendar zelo resno," pa je dejala direktorica bolnišnice Miriam Lapunikova. Dodala je, da so Fica operirali pet ur. 

Reuters

Fico je včeraj po seji vlade v mestu Handlova pozdravil nekaj zbranih privržencev, pri tem pa ga je 71-letnik po poročanju več prič poklical k sebi in mu rekel: "Robo, daj mi roko!" Fico se mu je približal in iztegnil roko, napadalec Juraj Cintula pa je petkrat ustrelil proti njemu. Trije naboji naj bi ga zadeli.

Juraja Cintulo so prijeli na kraju streljanja
Reuters
Reuters
Reuters

Policija je strelca pridržala nemudoma po napadu. Slovaški mediji so poročali, da je na premierja streljal 71-letni Cintula, sicer pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice. "Mislim, da to lahko potrdim, da," je pozneje tem navedbam prikimal notranji minister Matuš Šutaj Eštok.

Reuters

Kljub embargu na informacije je televizijski postaji TA3 uspelo pridobiti videoposnetek, kjer osumljeni napadalec pravi, da se ne strinja z vladno politiko.

Odzivi z vsega sveta

Kmalu po objavi novice v sredo popoldne so začeli prihajati izrazi pretresenosti in podpore s strani voditeljev po vsem svetu.

Ameriški predsednik Joe Biden je streljanje obsodil kot grozljivo dejanje nasilja, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je streljanje najostreje obsodil in ga označil za šokantno.

Nemški kancler Olaf Scholz je na mediju X zapisal, da ga je novica o strahopetnem napadu globoko pretresla, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za grozljiv in dejal, da si je treba na vsak način prizadevati, da nasilje ne bi postalo norma v nobeni državi, obliki ali sferi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poskus atentata označil za zavržen zločin. Ficovi politični nasprotniki premierja obtožujejo, da zavzema Rusiji prijazna stališča.

Odnosi med Slovaško in sosednjo Ukrajino so se po jesenski volilni zmagi levičarskega nacionalista Fica občutno ohladili, saj je že med kampanjo obljubljal, da Ukrajini več ne bo pošiljal orožja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta