Kdo je v atentatu napadeni slovaški premier Fico? Veljal je za odpisanega, a se je lani vrnil na oblast

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
15.05.2024 16:34

Pozimi so proti njegovi vladi potekali množični protesti zaradi pravosodne reforme, aprila so z zakonom potrdili ukinitev in preoblikovanje slovaške RTV

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekoč pragmatični, proevropski politik je postal kontroverzna osebnost, številni sumi so nanj in sodelavce padli v zvezi z umorom novinarja Kuciaka. 
Reuters

Robert Fico, ki je bil tarča atentata, se je na Slovaškem na oblast vrnil lani, ko je dobil parlamentarne volitve. Vmes pet let ni bil premier. Nekdanji komunist, kasneje socialni demokrat, ki bo septembra dopolnil 60 let, se je v zadnjem obdobju politično preobrazil v nacionalista in populista, njegovo vrnitev, ki je zaskrbela mnoge etablirane politične kroge v Bruslju, je najbolj slavil madžarski premier Orban. V zvezi z atentatom se je tudi med prvimi oglasil na družbenih omrežjih. Fico je bil tedaj okrepitev za suverenistični, iliberalni in proruski tabor znotraj EU. Ena od njegovih temeljnih predvolilnih zavez je bila ustavitev pomoči Ukrajini, trdil je, da gre tam v prvi vrsti za hibridno vojno med Rusijo in ZDA.

(FOTO in VIDEO) Slovaškega premierja več ur operirali. Kaj je na zaslišanju povedal storilec?

Njegova "socialdemokratska" stranka Smer-SSD se je v zadnjih letih nagnila močno v desno. Fica so sicer označevali za politično odpisanega, ko je odstopil po množičnih protestih zaradi umora 27-letnega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke. Vpleten naj bi bil v več korupcijskih škandalov, Kuciak pa je preiskoval vezi med njegovo stranko in kalabrijsko mafijo Ndrangheto. S to kalabrijsko mafijo, ki prekupčuje z organi in zasužnjenimi dekleti, predvsem pa z drogo, naj bi bila povezana dva njegova svetovalca. 

Reuters

Izkušeni, dolgoletni politik, ki je v svojih prvih vladnih mandatih veljal za pragmatičnega in proevropskega, njegovi ministrski zbori so Slovaško priključili schengnu in evroobmočju, se je v zadnjem obdobju močno radikaliziral, dodobra pa je izkoristil tudi politično krizo in gospodarsko nestabilnost. V času epidemije, še ene krize, je svojo politično pojavnost vzdrževal z zagovarjanjem proticepilskega gibanja. Slovaška je do njegove vrnitve veljala za eno največjih podpornic Kijeva, merjeno v deležu BDP-ja, prav tako je bila prva članica Nata, ki je ukrajinski vojski zagotovila celo floto bojnih letal Mig-29 in sisteme protiletalske obrambe. Sprejela je ogromno ukrajinskih beguncev. "Ne smemo pozabiti, kdo je začel vojno. Vojno so leta 2014 z umori Rusov v Donbasu začeli ukrajinski nacisti in fašisti," je Fico govoril na predvolilnem shodu v svojem rojstnem mestu Topolčany.

Umor novinarja in njegove partnerke je Slovaško leta 2018 močno pretresel.
EPA

Ficov naskok na oblast je bil močno povezan s tem, da bi se na ta način izognil kazenskim preiskavam. Namreč po umoru Kuciaka in padcu njegove vlade so se v protikorupcijskih preiskavah znašli številnih člani njegovega kroga in tudi on sam. Letos pozimi so proti njegovi vladi na Slovaškem, posebej v Bratislavi, izbruhnili množični protesti. K protestom so pozvale opozicijske stranke, ki so opozarjale predvsem na sporno pravosodno reformo. Protestniki so nosili plakate, na katerih je med drugim pisalo "Fico je slab za Slovaško", "Fico odidi v Rusijo" in "sramota za Ficovo mafijsko vlado". Marca so bili ljudje spet na ulicah, liberalni opozicijski stranki Progresivna Slovaška ter Svoboda in solidarnost (SaS) sta vladi očitali, da želi RTVS spraviti pod svoj nadzor in iz nje ustvariti propagandni medij. Konec aprila je populistična vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo. Aprila je v drugem krogu predsedniških volitev na Slovaškem zmagal predsednik parlamenta Peter Pellegrini, Ficov zaveznik. S tem je še okrepil svoje pozicije. Obseden je z močjo in da "brez dvoma občuduje Putinovo avtoritarnost", so agencije citirale slovaškega sociologa Michala Vasecko, avtorja biografije o Ficu.

Slovaška družba je močno razklana, polarizirana tako glede odnosa do Rusije in evropskih perspektiv. Globoke rane, ki se še niso zacelile, je pustil tudi umor novinarja Kuciaka in njegove zaročenke. Napad na premiera je nova brutalna, močno travmatična preizkušnja za postsocialistično državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta