(FOTO) Spomenik Tuđmanu v Zagrebu in dilema: mu je podoben?

STA, VČ
10.12.2018 18:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Zagrebu so danes ob 19. obletnici smrti prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana odkrili njegov spomenik. Med približno 200 povabljenci so bili celoten hrvaški državni vrh in člani družine Tuđman. In številni drugi znani obrazi, od ministrov, sedanjih in prejšnjih, do upokojenih generalov. Spomenik so postavili v širšem središču mesta v bližini številnih zagrebških vodometov, koncertne dvorane Vatroslav Lisinski in nacionalne in univerzitetne knjižnice. Gre za 4,2 metra visok Tuđmanov bronasti kip, ki ga je izdelal eden najbolj znanih hrvaških kiparjev Kuzma Kovačić.
Hrvaški premier Andrej Plenković je danes med drugim poudaril, da je bil Tuđman politični voditelj, ki je s "svojo državniško politiko nacionalnega združevanja in sprave postavil temelje sodobne Hrvaške". Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki so jo pred nagovorom napovedali kot "Tuđmanovo naslednico", je povedala, da je "prvi hrvaški predsednik vpisan v hrvaško zgodovino kot velikan". Med drugim je dejala, da je hrvaški narod imel rad svojega predsednika ter da so v Zagrebu dolga leta čakali na njegov spomenik.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta