(FOTO) Ukaz kazahstanskega predsednika: Streljaj in ubij

Vojislav Bercko
07.01.2022 18:24

Protestniki so v očeh oblasti postali teroristi, vojska in policija lahko nanje streljata brez opozorila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vojska je vsepovsod, še zlasti v največjem mestu Almatiju.

Reuters

Nemiri v Kazahstanu, najpomembnejši srednjeazijski državi med Kitajsko in Rusijo, so se vsaj začasno polegli. Vojska, ki jo je na ulice poslal vse manj priljubljeni 68-letni predsednik Kasim-Žomart Tokajev, je ob pomoči vojakov iz drugih držav nekdanje Sovjetske zveze vzpostavila nadzor v največjih mestih, zlasti v skoraj dvomilijonskem Almatiju. Cena je bila visoka: po uradnih podatkih je bilo od začetka tedna ubitih 18 policistov in 26 protestnikov, četudi naj bi bilo število žrtev med demonstranti dosti višje. Ranjenih je bilo tudi skoraj 800 pripadnikov varnostnih sil, medtem ko število poškodovanih civilistov ni znano.

Brez pogajanj s protestniki

"Sile pregona trdo delajo. Ustavni red je v glavnem obnovljen v vseh regijah," je sporočil Tokajev. Dodal je, da se bodo varnostne operacije nadaljevale "do popolnega uničenja skrajnežev". Opazno je, da je pričel uporabljati terminologijo, znano iz Belorusije in drugih avtokratskih držav, ko je govor o protestnikih. Ti so zdaj po njegovih besedah "teroristi", "razbojniki" in "tuji plačanci". Almati, kjer so potekali daleč najbolj množični protesti, je po njegovih besedah napadlo 20.000 razbojnikov, ki so imeli "izdelan načrt za napad, koordinacijo akcij in so bili v visoki bojni pripravljenosti".

Ruski vojaki prihajajo

Epa

Kazahstanski predsednik je kasneje v televizijskem nagovoru zatrdil, da se ne bo pogajal s protestniki. Dodal je, da je dal pooblastilo varnostnim silam, naj streljajo brez opozorila, kar v vojaškem prevodu pomeni streljaj in ubij. "V tujini pozivajo obe strani k pogajanjem za mirno rešitev. Kakšne neumnosti. Kakšna so lahko pogajanja s kriminalci, z morilci? Opravka imamo z oboroženimi in izurjenimi razbojniki, zato jih je treba uničiti. To bo kmalu," je grozil Tokajev. Potrdil je tudi, da so v državo prispele mirovne sile Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti pod vodstvom Rusije. Kot je zagotovil, bodo v državi ostale omejen čas in bodo zagotavljale varovanje strateških objektov. Gre za 2500 vojakov, večina jih je iz Rusije, poleg njih pa so še iz Belorusije, Kirgizije, Armenije in Tadžikistana. Analitiki ob tem poudarjajo, da ruski predsednik Vladimir Putin zaradi angažmaja v Kazahstanu ni niti najmanj srečen, saj je povsem fokusiran na dogajanje v Ukrajini.

Drsenje v rusko naročje

Da Kazahstan, ki je po ustavi parlamentarna demokracija in sekularna država, vse bolj drsi v avtokracijo, je ob tem opozoril nekdanji minister Muhtar Abljazov. "Zahod mora ustaviti drsenje Kazahstana v rusko naročje," je za tiskovno agencijo Reuters dejal neformalni vodja opozicije, ki živi v izgnanstvu v Parizu. "Če se to ne bo zgodilo, bo država nova Belorusija in Putin bo lahko nadaljeval svoj program za ponovno oživitev Sovjetske zveze."

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev kaže vse bolj avtokratska nagnjenja.

Reuters

Kazahstan je v primerjavi s soseščino - poleg Kitajske in Rusije meji še na Kirgizijo, Uzbekistan in Turkmenijo - bogata država. Ima skoraj dva odstotka vseh svetovnih zalog nafte in je po tem kriteriju 12. država na svetu, takoj za ZDA, z zalogami plina je 15. država na svetu. Toda kljub temu so se nemiri najprej začeli zaradi podražitve utekočinjenega naftnega plina, ki ga večina ljudi uporablja kot pogonsko sredstvo za avtomobile, čeprav je tudi bencin poceni. Za liter 95-oktanskega bencina je treba plačati, preračunano, 0,41 evra. Poleg tega ima Kazahstan, po površini deveta največja država na svetu (meri 2,725 milijona kvadratnih kilometrov oziroma za dve tretjini celotne Evropske unije, ima pa le 18 milijonov prebivalcev v nasprotju s skoraj 450-milijonsko EU), velike zaloge uranove rude, kar 40 odstotkov svetovnega urana je kazahstanskega. Nahajališča rude po besedah predstavnikov oblasti med protesti niso bila ogrožena.

Streljajo lahko brez opozorila.

Reuters

In še po nečem slovi Kazahstan: je eden največjih "rudnikov" kriptovalut na svetu, kar 18 odstotkov bitcoinov nastane prav tam. Največja država za rudarjenje bitcoinov ostajajo ZDA, po lanski omejitvi aktivnosti na Kitajskem pa se je na drugo mesto po podatkih cambriškega centra za alternativne finance zavihtel prav Kazahstan. Toda zaradi prekinitve internetnih povezav, s čimer je predsednik Tokajev želel zamejiti proteste, pa tudi morebitnega zvišanja obrestnih mer v ZDA je vrednost bitcoina padla. Na borzi Bitstamp je bil vreden okoli 36.500 dolarjev, še pred dnevi je bil več kot 40.000 dolarjev. V začetku decembra lani je bil pri rekordnih 68.000 dolarjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta