(FOTO) Ukrajinski obveščevalci preiskali več verskih objektov pod moskovskim patriarhatom

STA, Va
14.12.2022 16:13

Ukrajinska varnostna služba SBU ukrepa zaradi preprečevanja subverzivnih dejavnosti ruskih tajnih služb v Ukrajini, so pojasnili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravoslavna cerkev v Lvovu. 
Reuters

V pravoslavnih verskih objektih, ki pripadajo ruski cerkvi, so danes agenti ukrajinske varnostne službe SBU izvedli preiskave v okviru protiobveščevalnih ukrepov, ki so jih uvedli. Iz SBU so sporočili, da so njihovi agenti preiskave izvedli, da bi "identificirali osebe, ki bi lahko bile vpletene v nezakonite dejavnosti, ki škodijo suverenosti države Ukrajine".

Želijo "zaščititi prebivalce pred provokacijami in terorističnimi napadi" ter preprečiti uporabo verskih skupnosti kot središč "ruskega sveta", so dodali. Gre za koncept, ki ga je razvila Moskva, da bi upravičila rusko invazijo na Ukrajino s potrebo po priključitvi te države k Rusiji, da bi oblikovali rusko govorečo in pravoslavno enoto.

Reuters

V SBU so še pojasnili, da se ukrepi nanašajo na 19 samostanov, katedral in cerkva, ki pripadajo pravoslavni cerkvi pod moskovskim patriarhatom, in da so namenjeni "preprečevanju subverzivnih dejavnosti ruskih tajnih služb v Ukrajini". Verski objekti so v več regijah.

V začetku meseca je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napovedal, da želi v Ukrajini prepovedati delovanje z Rusijo povezanih verskih organizacij in postaviti pod vprašaj status pravoslavne cerkve, ki je pod nadzorom moskovskega patriarhata.

Od novembra so ukrajinske oblasti izvedle že vrsto preiskav v več drugih bogoslužnih prostorih te cerkve. V zadnjih tednih pa so uvedli tudi sankcije proti 15 cerkvenim dostojanstvenikom, ker so bili naklonjeni Moskvi ali so sodelovali z ruskimi okupacijskimi silami.

Ukrajina, država z večinskim pravoslavnim prebivalstvom, je razdeljena na pravoslavno cerkev, ki je odvisna od moskovskega patriarhata - ta je sicer konec maja sporočila, da zaradi ruske invazije prekinja vezi z Rusijo - in cerkve, ki je neodvisna od ruskega nadzora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta