(FOTO) V eksplozijah v Kijevu mrtvi in ranjeni. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se založijo z vodo in hrano

Raketni napadi po vsej Ukrajini. Po podatkih ukrajinske strani je poškodovanih 11 infrastrukturnih objektov v osmih regijah in v Kijevu. Napade je ostro obsodil tudi slovenski premier Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kijev
EPA

V ruskih zračnih napadih na več mest in druge cilje po celotni Ukrajini je danes po podatkih ukrajinskih oblasti umrlo najmanj deset ljudi, približno 60 je ranjenih. Po navedbah Kijeva so ruske sile na ukrajinske cilje izstrelile 83 raket.

"Po ruskih zračnih napadih na ozemlje Ukrajine je do zdaj po vsej državi umrlo deset ljudi, približno 60 pa je bilo ranjenih," je v izjavi zapisala ukrajinska policija. Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je Rusija danes do poldneva na Ukrajino izstrelila 83 manevrirnih raket.

Med drugim je več raket zadelo tudi ukrajinsko prestolnico Kijev, kar se je zgodilo prvič po koncu junija. Samo v Kijevu je bilo ubitih najmanj pet ljudi, več kot 50 pa je bilo ranjenih, je sporočil župan Vitalij Kličko.

V Kijevu so se danes popoldne ponovno oglasile sirene za zračni napad, so lokalne oblasti po poročanju britanskega BBC sporočile na družbenem omrežju Telegram. Kličko je že pred tem prebivalce pozval, naj še naprej upoštevajo varnostne ukrepe ter se založijo z vodo in hrano.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je medtem sporočil, da je bilo v Kijevu in osmih drugih regijah poškodovanih 11 pomembnih infrastrukturnih objektov. "Pripraviti se je treba na začasne prekinitve komunikacij ter oskrbe z elektriko in vodo," je zapisal na družbenih omrežjih.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je danes dejal, da je serija ruskih napadov na Ukrajino pokazala, da je ruski predsednik Vladimir Putin "obupan zaradi porazov na bojišču" po nedavnih uspehih ukrajinskih sil na vzhodu in jugu države.

"Ne, Putin ni bil 'izzvan' k sprožitvi raketnega terorja zaradi eksplozije na krimskem mostu. Obupan je zaradi porazov na bojišču in z raketnim terorjem poskuša obrniti potek vojne v svojo korist," je na Twitterju zapisal Kuleba.

Reuters
Reuters

Putin je danes ruske napade označil za odgovor na "ukrajinske teroristične napade" na ruskem ozemlju, potem ko je v soboto na strateško pomembnem mostu med polotokom Krim in celinsko Rusijo odjeknila eksplozija, za kar ruske oblasti obtožujejo ukrajinske tajne službe.

Rusi uporabili iranske drone? Ukrajinski predsednik: Hočejo paniko in kaos

"Sirene za zračni napad širom Ukrajine ne pojenjajo. Na žalost so mrtvi in ranjeni. Prosim, ne zapuščajte zaklonišč," je na družbenih omrežjih pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo obtožil, da želi Ukrajino "izbrisati z obličja Zemlje". "Pazite nase in na svoje najdražje. Zdržimo in bodimo močni," je sporočil rojakom.

Ponedeljkovi napadi so bili po besedah Zelenskega usmerjeni v energetsko infrastrukturo Ukrajine, Rusija pa da je uporabila tudi brezpilotna letala iranske izdelave.

"To jutro je težko. Opravka imamo s teroristi. Na desetine raket in iranskih šahedov (iranski droni, op. p.). Imajo dve tarči. Energetske objekte po vsej državi. Hočejo paniko in kaos, hočejo uničiti naš energetski sistem," je dejal Zelenski v videosporočilu in ob energetskih objektih kot drugo tarčo navedel ljudi.

Ruske rakete naj bi bile ob tem kršile tudi moldavski zračni prostor.

"Ukrajina je tarča raketnih napadov, imamo zaskrbljujoče informacije iz številnih mest po državi," pa se je oglasil predstavnik predsedstva Kirilo Timošenko. Ljudi je pozval, naj ostanejo na varnem.

Več napadov naj bi prizadelo tudi regijo Dnipropetrovsk. Tamkajšnji guverner Valentin Rezničenko je za obstreljevanje obtožil Rusijo.

Reuters
Reuters
Kijev
Reuters
Kijev v ponedeljek zjutraj. 
Reuters
EPA

O eksplozijah poročajo tudi iz Žitomirja, Hmelnickega, Lvova, Ternopila, Harkiva. Poškodovana je infrastruktura, deli Lvova in Harkiva so brez elektrike, v Harkivu so težave tudi pri oskrbi z vodo. Že ponoči so poročali o novem ruskem napadu na mesto Zaporožje, ki je bilo v preteklih tednih že večkrat tarča obstreljevanja. Po navedbah regionalnega guvernerja v Zaporožju Oleksandra Starukha je bila uničena večnadstropna stanovanjska stavba, napad naj bi bil terjal žrtve.

Reuters

Lukašenko: Ukrajina načrtuje napade na nas

Medtem se je oglasil predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko in najavil, da bosta Belorusija in Rusija na zahodne meje postavili skupne vojaške enote.

"Ukrajina ne le razpravlja o napadih na ozemlje Belorusije, ampak napade tudi načrtuje," tako Lukašenko. "Razmere ostajajo napete. Eden od razlogov je, da Zahod trdi, da bo beloruska vojska neposredno sodelovala v ruski posebni vojaški operaciji v Ukrajini," je njegove izjave povzela beloruska državna tiskovna agencija Belta.

"Nato in nekatere evropske države pod vplivom lažnih zgodb preučujejo možnosti za izvedbo agresije proti Belorusiji, vključno z jedrskim napadom," je na srečanju o varnostnih vprašanjih v Minsku še dejal Lukašenko. "Zato smo se dogovorili, da bomo pričeli z nameščanjem skupne regionalne skupine oboroženih sil Belorusije in Ruske federacije."

Putin za eksplozijo na mostu na Krim krivi ukrajinske tajne službe

Vladimir Putin je v nedeljo ukrajinske tajne službe obtožil, da so krive za veliko eksplozijo, ki je dan prej odjeknila na mostu med polotokom Krim in celinsko Rusijo, in potezo označil za teroristično dejanje. Njegov zaveznik Medvedjev je ob tem pozval k uničenju odgovornih.

"Avtorji, storilci in sponzorji so ukrajinske tajne službe," je na srečanju z vodjo preiskovalnega odbora Aleksandrom Bastrikinom dejal Putin. Dodal je, da ni nobenega dvoma, da je šlo za teroristično dejanje.

V eksploziji na mostu, ki naj bi jo bil povzročil tovornjak bomba, so bili po navedbah Moskve ubiti najmanj trije ljudje, Kijev pa odgovornosti zanjo ni prevzel. Most je za rusko vojsko ključnega pomena, saj predstavlja njeno pomembno oskrbovalno linijo.

Na dogodek se je odzval tudi Putinov zaveznik in nekdanji ruski predsednik Medvedjev ter pozval k uničenju odgovornih. "Vsa poročila in sklepi so pripravljeni. Odgovor Rusije na ta zločin je lahko le neposredno uničenje teroristov," je dejal trenutni predsednik ruskega sveta za nacionalno varnost, ki bo zasedal danes.

Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Proruski guverner Krima Sergej Aksjonov je ob tem že izrazil željo po maščevanju.

Rusija je že pred tem večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most.

Nuklearko v Zaporožju ponovno priključili na električno omrežje

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje, ki je pod nadzorom Rusije, je bila v nedeljo ponovno priključena na zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje zaustavljenih reaktorjev, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA): "Glavni daljnovod, ki omogoča zunanje napajanje nuklearke v Zaporožju in je bil poškodovan med obstreljevanjem v soboto, so tehniki uspešno popravili."

To je bil "ključni napredek", je dejal vodja agencije IAEA Rafael Grossi, a opozoril, da so razmere v jedrski elektrarni še vedno "krhke in nestabilne".

Čeprav je šest reaktorjev nuklearke v Zaporožju zaustavljenih, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem. V primeru prekinitve zunanjega napajanja elektrarne se avtomatsko vključijo zasilni dizelski generatorji, ki imajo dovolj goriva za najmanj deset dni.

V okolici jedrske elektrarne zdaj skoraj vsak dan poteka obstreljevanje, ki se mora nemudoma končati, je ob tem opozoril vodja agencije IAEA.

Grossi je v nedeljo na twitterju znova napovedal, da bo kmalu odpotoval v Rusijo, nato pa se vrnil v Ukrajino in se sestal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, da bi "zagotovil jedrsko varnost in zaščitno območje okoli nuklearke". V Kremlju so nato potrdili, da se bosta Grossi in Putin sestala v torek v Sankt Peterburgu.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. Ekipa IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta