(FOTO) V Kijevu so se poslovili od najmlajšega ukrajinskega heroja: Kdo je bil 27-letni Da Vinci?

STA, Va
10.03.2023 19:59

Pogrebni slovesnosti na trgu Majdan sta prisostvovala tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski in finska premierka Sanna Marin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na tisoče zbranih se je na kijevskem trgu Majdan poklonilo vojnemu heroju Dmitru Kocjubajlu, bolj znanemu pod vzdevkom Da Vinci, ki naj bi ga bili Rusi ubili v bitki za mesto Bahmut. Pogrebne slovesnosti sta se nepričakovano udeležila tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednica finske vlade Sanna Marin.

Reuters

"Pot do naše zmage je zelo težka in cena za to zmago so življenja naših bojevnikov, najboljših državljanov Ukrajine, ki so se z orožjem v rokah postavili v bran državi. Prepričani morate biti, da se ne bomo samo maščevali. Zagotovo bomo zmagali. Spi mirno, prijatelj moj," je na trgu dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.

EPA

Dmitro Kocjubajlo je bil 27-letni prostovoljec s klicnim znakom Da Vinci in je vodil bataljon, imenovan Da Vincijevi volkovi. Orožje je vzel v roke leta 2014, ko se je pridružil skrajno desnemu nacionalističnemu gibanju Desni sektor in se začel boriti proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Reuters

Odlikovanje heroj Ukrajine, najvišje državno odlikovanje, je prejel decembra 2021 in tako postal najmlajši heroj v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Pred pogrebom Kocjubajla je na kijevskem trgu Majdan potekala tudi manjša pogrebna slovesnost v čast 52-letnemu Olegu Homjuku in njegovemu 25-letnemu sinu, ki sta bila ravno tako ubita v spopadih pri Bahmutu.

Bahmut v regiji Doneck je že več mesecev prizorišče hudih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, njegov padec pa bi po besedah ukrajinskega predsednika ruski vojski odprl prosto pot za napredovanje na vzhod Ukrajine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta