Nova taktika: Skupina Wagner odprla naborniške centre v 42 ruskih mestih

STA, Va
10.03.2023 18:53

Prigožinovi plačanci so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut. In imajo velike izgube.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Reuters

Ruska najemniška skupina Wagner, ki skuša okrepiti svoje enote po hudih izgubah na vzhodu Ukrajine, je v 42 ruskih mestih odprla 58 naborniških centrov, je sporočil vodja skupine Jevgenij Prigožin.

Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev. Prigožin je priznal, da so utrpeli velike izgube.

V obdobju napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom se je Prigožin že večkrat pritoževal, ker ne more več rekrutirati ruskih zapornikov, ki jih je za boje v Ukrajini množično novačil v zameno za nižje kazni. Sedaj je spremenil taktiko in nove najemniške vojake išče v naborniških centrih, ki so jih vzpostavili večinoma v telovadnicah. Prek svoje tiskovne službe je sporočil, da so odprli naborniške centre v 42 ruskih mestih, in priložil njihov seznam. Ni pa navedel, koliko plačancev namerava pridobiti in v kakšnem časovnem okviru.

Da bi zaustavila vrsto ponižujočih neuspehov, ki jih je Rusija utrpela lansko poletje na bojiščih v Ukrajini, je septembra napovedala mobilizacijo 300.000 rezervistov. Hkrati so skupini Wagner dovolili rekrutirati več tisoč borcev iz ruskih zaporov v zameno za amnestijo po šestih mesecih na fronti. V zadnjih tednih pa so prišle na dan napetosti med generalštabom ruske vojske in Prigožinom, medtem ko je Rusija v ofenzivi v vzhodni regiji Donbas dosegla le majhen napredek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta