(FOTO) V največji izmenjavi vojnih ujetnikov tudi 95 branilcev železarne Azovstal. Rusi odšli s Kačjega otoka

STA, Va, tuje agencije
30.06.2022 10:22

Analitiki ukrajinskega inštituta Center odpora ocenjujejo, da se pripravlja aneksija Hersona in Zaporožja in da ni izključena jedrska provokacija. Proruske oblasti naj bi od ukrajinskih državljanov na jugu Ukrajine že zahtevale, naj odprejo bančni račun pri ruski državni banki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izmenjava vojnih ujetnikov v Zaporožju.
Reuters

Analitiki ukrajinskega Centra odpora predvidevajo, da Kremelj pripravlja teren za pripojitev območja Hersona in Zaporožja Ruski federaciji. Proruske oblasti naj bi od ukrajinskih državljanov na jugu Ukrajine že zahtevale, naj odprejo bančni račun pri ruski državni banki Promsvyazbank. V severnohersonski regiji naj bi bil tudi zaprt civilni promet, prihodi in odhodi na to od Rusov okupirano območje pa onemogočeni.

Ukrajinski viri opozarjajo še, da ruska stran morda pripravlja provokacijo v jedrski elektrarni Zaporožje, nato pa bi ukrajinsko stran obtožila, da ne obvladuje nuklearnih sistemov.

Rusija sporočila, da se je umaknila s Kačjega otoka

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo, da se je ruska vojska "po zaključenih nalogah" danes umaknila s Kačjega otoka v Črnem morju. V Kremlju temu pravijo "korak dobre volje", ki naj pokaže, da Ruska federacija ne ovira poskusov Združenih narodov organizirati izvoz kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. V interpretaciji ukrajinske strani pa je to strateška zmaga ukrajinske vojske.

Kačji otok je bil med prvimi ruskimi tarčami, takoj ko se je konec februarja letos začela agresija na Ukrajino.

kačji otok
Reuters

V ruskem ujetništvu 6000 ukrajinskih vojakov

Rusija zadržuje več kot 6000 ukrajinskih vojnih ujetnikov. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je domnevno število vojnih ujetnikov razkril dan po doslej največji izmenjavi vojnih ujetnikov med Rusijo in Ukrajino. Tako Rusija kot Ukrajina sta v sredo izpustili 144 pridržanih vojakov. "To je največja izmenjava ujetnikov od začetka obsežne ruske invazije," so na Telegramu sporočili iz glavnega obveščevalnega direktorata ukrajinskega obrambnega ministrstva.

Pojasnili so, da je med osvobojenimi ukrajinskimi vojaki tudi 95 nekdanjih branilcev železarne Azovstal iz pristaniškega mesta Mariupol na jugu Ukrajine, ki je trenutno v ruskih rokah.

Reuters

Izmenjavo je na Telegramu potrdil tudi predsednik ukrajinske vlade Denis Šmihal, vodja doneških separatistov Denis Pušilin pa je dejal, da se je 144 vojakov iz Rusije in z ozemelj pod nadzorom proruskih separatistov v Ukrajini "vrnilo domov".

Reuters
Reuters

Po navedbah ukrajinskega ministrstva je bila večina izmenjanih vojakov hudo ranjena zaradi krogel ali drobcev izstrelkov, drugi pa so utrpeli opekline in zlome. 43 osvobojenih vojakov je pripadnikov skrajno desničarskega bataljona Azov.

Tudi iz ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da naj bi bili vsi ruski vojaki, ki so jih ukrajinske sile vrnile, lažje ali težje ranjeni.

Putin: S Švedsko in Finsko nimamo težav

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo ob obisku Turkmenistana dejal, da Rusija nima težav z vstopom Švedske in Finske v zvezo Nato. "S Švedsko in Finsko nimamo takšnih težav, kot jih imamo z Ukrajino, zato nas nič ne moti, če se državi pridružita zvezi Nato. To je namreč njuna odločitev," je Putin dejal na novinarski konferenci ob obisku v turkmenistanski prestolnici Aškabad. Kljub temu je obsodil "imperialne ambicije" zavezništva in ga obtožil, da želi s konfliktom v Ukrajini uveljaviti svojo prevlado.

"Ukrajina in blaginja ukrajinskega ljudstva nista cilj Zahoda in Nata, temveč sredstvo za obrambo lastnih interesov. Voditelji članic Nata želijo zgolj uveljaviti svojo prevlado, svoje imperialne ambicije," tako Putin. Nato in predvsem ZDA da že dolgo potrebujejo zunanjega sovražnika, okoli katerega lahko združijo svoje zaveznike in interese.

Putin je ponovno zatrdil, da "posebna vojaška operacija" Kremlja v Ukrajini poteka mirno, metodično in po načrtih. "Vojaki napredujejo in dosegajo mejnike, ki so določeni za vsako fazo teh vojaških prizadevanj." Ponovil je, da je glavni cilj invazije "osvoboditev" Donbasa, "zaščita" njegovih prebivalcev in ustvarjanje pogojev, ki bodo zagotovili varnost Rusije, ter dodal, da Nato želi Ukrajino spremeniti v protirusko mostišče.

Putin ni želel komentirati, koliko časa bodo spopadi še trajali. Ruske vojake je označil za junake, o katerih bi bilo treba pisati pesmi in jim v čast postavljati spomenike. Zavrnil je odgovornost ruskih sil za napad na nakupovalno središče v ukrajinskem mestu Kremenčuk v začetku tedna, v katerem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, številne pogrešajo. Pravi, da ruska vojska ne napada nobenega objekta civilne infrastrukture in da nihče med njimi ne strelja kar tako, naključno: "Imamo vse možnosti, da vemo, kaj se kje nahaja. Običajno se takšni napadi izvajajo na podlagi obveščevalnih podatkov o ciljih in z zelo natančnim orožjem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta