Francoski TV-gledalci bodo po vremenski napovedi obveščeni še o oskrbi z električno energijo

STA, Va
06.10.2022 13:35

Če bo potrebno, bo država Francoze pozvala, naj med 8. in 12. ter med 18. in 20. uro zmanjšajo porabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Francija zaradi energetske krize pred prihajajočo zimo v okviru nacionalnega načrta za varčevanje z energijo uvaja redno televizijsko napoved oskrbe z elektriko. Po vremenski napovedi bodo televizijski gledalci po novem izvedeli še, kako obremenjeno je francosko električno omrežje in koliko energije je na voljo.

Francoska vlada upa, da bo s tem ukrepom dosegla približno 80 odstotkov javnosti. Informacije o pričakovani obremenitvi francoskega omrežja so sicer na voljo tudi pri nacionalnem operaterju RTE, ki podatke objavlja na spletu.

Zeleni simbol pomeni in bo pomenil, da je poraba električne energije v državi uravnotežena, medtem ko rumena barva kaže na določeno obremenitev. Pri rdeči barvi lahko pride do motenj v oskrbi, ljudje pa bodo v tem primeru pozvani k zmanjšanju porabe med 8. in 12. ter med 18. in 20. uro.

Francija se pripravlja na morebitno pomanjkanje elektrike, saj je oskrba z ruskim plinom pod vprašajem, obenem pa več kot polovica od 56 jedrskih elektrarn v državi zaradi vzdrževanja ne obratuje. Med drugim je zato nedavno ponovno zagnala elektrarno v mestu Saint-Avold na severovzhodu države, ki deluje na premog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta