Glavni švedski epidemiolog priznal: Umrlo je preveč ljudi

ank
03.06.2020 13:00

Anders Tegnell priznava, da "obstajajo možnosti za izboljšanje tega, kar smo storili", ter da bi, če bi se epidemija ponovila, ravnal drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Švedi so računali na občutek državljanske dolžnosti.
Epa

Glavni švedski epidemiolog in arhitekt švedskega pristopa k epidemiji koronavirusa je dokončno priznal, da je v državi zaradi covid-19 umrlo preveč ljudi in da bi morala država storiti več, da bi omejila širjenje virusa.
Anders Tegnell, ki je sicer kritiziral stroge ukrepe drugih držav, da dolgoročno niso vzdržni, je v sredo na švedskem radiu dejal, da na Švedskem "očitno obstaja možnost za izboljšanje tega, kar smo storili". Na vprašanje, ali je umrlo preveč ljudi, je odgovoril: "Da, absolutno." In dodal, da bo morala država v prihodnosti razmisliti, ali je obstajal še kak drug način, s katerim bi preprečili tako visok smrtni davek.
Število umrlih na prebivalca v državi je bilo v sedmih dneh do 2. junija najvišja na svetu, kažejo podatki. Ta teden je švedska vlada ob pritisku opozicije obljubila, da bo ustanovila komisijo, ki bo preučila svojo strategijo covid-19, poroča britanski The Guardian.
"Če bi spet naleteli na isto bolezen in bi natančno vedeli, kaj danes vemo o njej, mislim, da bi se odločili, da naredimo nekaj vmes med tem, kar je storila Švedska, in tistim, kar je storil preostali svet," je dejal Tegnell. "Dobro bi bilo natančno vedeti, kaj natančno zapreti, da bi bolje preprečili širjenje okužbe," je dodal.
Glede na znanstveno spletno publikacijo Ourworldindata.com je bilo na Švedskem število smrtnih žrtev covid-19 na prebivalca najvišje na svetu v sedemdnevnem povprečju. Stopnja smrti 5,29 na milijon prebivalcev na dan je bila precej nad stopnjo 4,48 v Veliki Britaniji.
Švedska je, računajoč na občutek državljanske dolžnosti, zaprla šole za vse starejše od 16 let in prepovedala zborovanja več kot 50 ljudi, državljane pa je samo prosila - namesto da bi jim naročila - naj se izogibajo nepotrebnim potovanjem in naj ne hodijo ven, če so starejši ali bolani. Trgovine, restavracije in telovadnice so ostale odprte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta