Golob v torek k Bidnu v Washington

Va
18.10.2024 21:13

Slovenski premier bo tretji predsednik vlade, ki bo na delovnem obisku pri kakem ameriškem predsedniku, so spomnili v kabinetu Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden od januarja 2025 ne bo več stanovalec Bele hiše. 
EPA

Po osemnajstih letih spet delovni obisk slovenskega premierja pri predsedniku Združenih držav Amerike. Predsednik vlade  Robert Golob se bo na povabilo predsednika Združenih držav Amerike Josepha Bidna v torek mudil na delovnem obisku v Združenih državah Amerike. 

Ključni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo Nato, so sporočili iz kabineta premierja.

Golob in Biden sta se v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj. Slovenija in ZDA sta zaveznici. Veže ju aktivna vloga na Zahodnem Balkanu, slovenska kandidatka za komisarko bo v novi sestavi Evropske komisije prevzela resor širitve, kamor spada tudi obnova Ukrajine, Slovenija je bila ena izmed ključnih držav pri zgodovinski zamenjavi zapornikov. Ameriški predsednik Biden se je premierju dr. Golobu za njeno vlogo tudi večkrat javno in osebno zahvalil, navajajo v kabinetu.

Premier Golob je tretji predsednik vlade, ki bo na delovnem obisku pri ameriškem predsedniku v Beli hiši. Nekdanji premier Janez Drnovšek se je leta 1998 srečal s tedanjim predsednikom Billom Clintonom in leta 2002 z Georgeem W. Bushem, nekdanji premier Janez Janša pa je bil na delovnem obisku pri nekdanjem ameriškem predsedniku Georgeu W. Bushu leta 2006.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta