Hamas trdi, da je bilo v izraelskih napadih na območje Gaze doslej ubitih okoli 50 talcev

STA, Va
26.10.2023 18:33

Po najnovejših podatkih izraelskih sil so palestinski napadalci v začetku oktobra zajeli najmanj 224 talcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simboličnih 200 stolov s portreti ugrabljenih talcev pred evropskim sedežem Združenih narodov v Ženevi. 
EPA

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo doslej ubitih okoli 50 talcev, ki jih je med vdorom na izraelsko ozemlje zajel Hamas, so danes sporočili iz vojaškega krila te palestinske skupine. 

Da je število talcev, ki so jih palestinski napadalci po 7. oktobru ugrabili in odpeljali v Gazo, večje, kot so mislili doslej, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Po njegovih besedah so med talci državljani 25 držav.

Po podatkih Izraela je najmlajši talec star devet mesecev, najstarejši pa 85 let. Kot je še dejal Hagari, je bilo v napadih Hamasa skupno ubitih več kot 1400 ljudi, od tega 309 izraelskih vojakov. Med ubitimi in pogrešanimi so po podatkih Izraela državljani več kot 40 držav.

Izraelska vojska v odziv na napad Hamasa že skoraj tri tedne oblega in obstreljuje Gazo, pri čemer je bilo po podatkih palestinske strani doslej ubitih več kot 7000 ljudi.

Slovenija v Združenih narodih pozvala k humanitarnemu premirju v Gazi

Generalna skupščina ZN je danes začela z razpravo o dogajanju v Izraelu in Palestini. Na izrednem zasedanju, ki se bo nadaljevalo v petek, bodo glasovali o pozivu h koncu nasilja. Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic je v imenu Slovenije pozvala k humanitarnemu premirju in izrazila skrb pred širitvijo konflikta.

Štiglic je v svojem govoru obsodila napade palestinskega gibanja Hamas, Izraelu pa priznala pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom. Ob tem je pozvala k spoštovanju humanitarnega prava ter nujni obnovi mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.

"Slovenijo zelo skrbi hitrost poslabšanja položaja in spopad se lahko hitro prelije v regijo," je dejala in pozdravila prizadevanja voditeljev, ki skušajo to preprečiti. Slovenija poziva k humanitarnemu premirju in odprtju varnega dostopa za pomoč Palestincem, je med drugim še povedala državna sekretarka.

Izredno zasedanje Generalne skupščine je bilo sklicano na pobudo arabskih držav, potem ko Varnostni svet ZN ni bil sposoben potrditi pravno zavezujoče resolucije o krizi.

Z nastopi na izrednem zasedanju je začel palestinski predstavnik Rijad Mansur, ki je s solzami v očeh med drugim omenil, da je bilo v zadnjih treh tednih v Gazi ubitih 3000 otrok. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je pozive k premirju zavrnil. Kot je dejal, mora predlog resolucije, o katerem bodo glasovali, na smetišče zgodovine, ker da ne obsoja terorističnih grozodejstev Hamasa. Zaradi tega dejstva resolucija najverjetneje ne bo dobila niti podpore evropskih držav.

Predlog resolucije sicer med drugim zahteva takojšnjo prekinitev ognja, spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava, dostavo pomoči v Gazo, izpustitev talcev in odpravo izraelskega ukaza o evakuaciji prebivalstva iz določenih območij Gaze. Ne omenja pa napadov Hamasa, ki so na izraelski strani terjali 1400 življenj, napadalci pa so zajeli tudi več kot 200 talcev. Izraelski odgovor v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu pa je doslej terjal več kot 7000 življenj, humanitarno stanje v oblegani palestinski enklavi pa je vse hujše.

Zasedanje se bo zaradi velikega števila prijavljenih govornikov nadaljevalo še v petek, o resoluciji, ki nima teže mednarodnega zakona kot resolucije Varnostnega sveta, pa se bo predvidoma glasovalo ob koncu dneva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta