Helikopter Ingenuity: V pričakovanju prvega poleta na Marsu

Urban Červek Urban Červek
12.04.2021 06:00
Za včeraj napovedan vzlet helikopterja Ingenuity na Marsu so preložili za nekaj dni. Mali letalnik, pripet na vozilo Perseverance, je uspešno prestal dolgo pot na rdeči planet, prejšnji teden pa se tudi postavil na svoje noge
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mali helikopter je od prejšnjega tedna sam na površini Marsa.
Nasa/jpl-caltech/asu/handout

Kot so v soboto zvečer sporočili iz Nase, so se za preložitev prvega nadzorovanega motornega poleta na drugem planetu odločili zaradi tehničnih težav. Težave so se pojavile v petek ob preizkusu delovanja rotorjev helikopterja v fazi prehoda iz pripravljalne faze v letalno, so še sporočili. Zato so se odločili, da za nedeljo predvidenega prvega poleta ne izpeljejo.

Sicer je helikopter v dobrem stanju in je že poslal podatke na Zemljo. Te podatke zdaj preučujejo, da bodo lahko ugotovili težavo in se odločili, kdaj ga bodo znova poskusili zagnati.

Helikopter, ki tehta približno 1,8 kilograma, se bo najprej preizkusno dvignil na tri metre, kjer bo ostal približno 30 sekund, nato pa bo znova pristal na površju rdečega planeta. Med poletom bo Ingenuity, ki nima znanstvenih instrumentov, fotografiral v visoki ločljivosti. V prihodnjih 30 dneh bo predvidoma opravil še več poletov. Letenje helikopterja na Marsu bo zelo zahtevno; gravitacija je res le eno tretjino tiste na Zemlji, vendar je pritisk atmosfere (ki bo podpirala težo helikopterja v zraku) na površju Marsa le en odstotek pritiska na Zemlji, so zapisali na Nasini uradni spletni strani.

Helikopter Ingenuity oziroma Iznajdljivost se je od roverja Perseverance oziroma Vztrajnost ločil prejšnjo soboto. Po prvi uspešno prestani noči na površju Marsa se je pokazalo, da ima helikopter ustrezno izolacijo, ustrezne grelnike in dovolj energije v svoji bateriji, da lahko prestane mrzlo noč. Na Marsu namreč lahko temperatura pade tudi do minus 90 stopinj Celzija.

V naslednjih dneh so preizkušali propelerje in motorje, rover pa je naredil tudi selfie skupaj s helikopterjem. Helikopter je Naso stal 85 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov). Namenjen je predvsem preizkusu koncepta, ki bi lahko močno spremenil raziskovanje vesolja. Zračna plovila bi lahko v prihodnje raziskovala precej hitreje kot roverji, pri čemer bi lažje raziskovala tudi bolj neravne terene.

Mejnik - preživel prvo ledeno noč

Velik mejnik za Nasin mini helikopter po odcepitvi od roverja Vztrajnost je bil, ko je prejšnji teden uspešno preživel prvo, ekstremno mrzlo noč na Marsu. Večerne temperature v kraterju Jezero se lahko namreč spustijo do 90 stopinj pod lediščem, pri tako nizkih temperaturah pa lahko zamrznejo in počijo nezaščitene elektronske komponente in vgrajene baterije, potrebne za let.

"To je prvič, da je Ingenuity sam na površju Marsa," je povedala MiMi Aung, vodja projekta Ingenuity v Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon v Južni Kaliforniji. "Zdaj smo dobili potrditev, da imamo v svoji bateriji ustrezno izolacijo, grelnike in dovolj energije za preživetje hladne noči, kar je za našo ekipo velika zmaga. Vznemirjeni smo in se z nestrpnostjo pripravljamo na prvi zgodovinski let."

Oblikovanje plovila, ki je bilo dovolj majhno, da se je prilegalo na rover, dovolj lahko za letenje v atmosferi Marsa, hkrati pa dovolj trdo, da je vzdržalo mraz na Marsu, je predstavljalo velik izziv. Da bi zagotovili sončnim celicam na vrhu rotorjev helikopterja dovolj sončne svetlobe, se je moral rover kmalu po namestitvi odmakniti od helikopterja. Dokler helikopter ni postavil svojih štirih nog na površino Marsa, je ostal pritrjen na trebuh roverja in od njega prejemal potrebno energijo. Rover, ki se je 18. februarja dotaknil kraterja Jezero, služi kot komunikacijski izmenjevalnik z Zemljo in bo s svojimi kamerami opazoval polete helikopterja, ki deluje na sončno energijo, izdelalo pa ga je podjetje Van Zyl Overlook.

Edino poslanstvo helikopterja Ingenuityja so letalski preleti površja na Marsu, nima pa vgrajenih instrumentov, ki bi služili za znanstvene namene. V 30 dneh na Marsu (en dan na rdečem planetu traja 24,6 ure) bo helikopter končal svoje letalske poskuse, znanstveno raziskovanje kraterja Jezero pa bo s pomočjo roverja Vztrajnost dobilo nove dimenzije.

"Naš urnik 30-dnevnega testiranja ima veliko vznemirljivih mejnikov," je pojasnil Teddy Tzanetos, namestnik vodje operativnega oddelka za helikopter Ingenuity pri JPL. "Ne glede na to, kaj se lahko zgodi, bomo pridobili vse podatke o letih, ki jih v tem času lahko."

Drugi mejnik - razpiranje lopatic

Rover Vztrajnost je 4. aprila poslal na Zemljo prvo fotografijo helikopterja na površju Marsa. Na posnetku roverjeve zadnje leve kamere, namenjene izogibanju nevarnostim, so bile namreč vidne tudi lopatice rotorja helikopterja, zložene druga na drugo (s to konfiguracijo so prihranili nekaj prostora med potjo na Mars), in njegove štiri noge, zasidrane trdno na površini Marsa.

Sonda Perseverance je naredila "selfie" s helikopterjem Ingenuity v ozadju.
Nasa/jpl-caltech/msss/handout

Po odcepitvi od vozila Vztrajnost je Ingenuity zbiral informacije o tem, kako dobro zdaj, ko je samostojno v atmosferi Marsa, delujejo sistemi za termično krmiljenje in napajanje.

Naslednji mejnik za mali helikopter je bil dosežen sedmega aprila, ko so se sprostili še sistemi, ki že od pristanka na Marsu držijo lopatice rotorja skupaj. Helikopter je opremljen tudi z vztrajnostnimi merilnimi enotami (elektronska naprava, ki meri orientacijo telesa in kotno hitrost) in vgrajenimi računalniki, odgovornimi za samostojno letenje helikopterja. Skupina strokovnjakov pa bo še naprej spremljala energetsko učinkovitost helikopterja, vključno z oceno moči sončnih žarkov in stanja napolnjenosti šestih litij-ionskih baterij.

Nadaljnji letalski preizkusi bodo potekali nato še ves mesec, posnele pa jih bodo kamere roverja Vztrajnost in tako s fotografijami visoke ločljivosti dokumentirale zgodovinsko misijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta