Hrvaška spomladi na parlamentarne volitve: Plenković razpustitev sabora napovedal že za 14. marec

Va, STA
08.03.2024 16:04

Iz sprva "najpozneje" 22. marca so na sestanku vladajoče koalicije prišli na 14. marec. Opozicija se pripravlja na skupni nastop v kampanji proti HDZ-ju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Plenković
EPA

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji vlade napovedal, da bodo sabor razpustili naslednji četrtek. To pomeni, da bodo parlamentarne volitve na Hrvaškem v času med 14. aprilom in 12. majem. O končnem datumu bo odločil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Da bodo sabor razpustili 14. marca, so se po besedah Plenkovića dogovorili na današnjem sestanku koalicije. Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je pojasnil, da bo razprava o razpustitvi sabora potekala v sredo, v četrtek pa bodo poslanci o tem glasovali.

Volitve mora razpisati predsednik države. Po hrvaški zakonodaji mora od dneva začetka veljavnosti odločitve o razpisu volitev do dneva volitev miniti najmanj 30 in največ 60 dni. To pomeni, da bi volitve lahko bile 14., 21. ali 28. aprila oz. 5. ali 12. maja.

Deset hrvaških levo-liberalnih strank se je ta teden dogovorilo, da bodo na volitvah nastopile v koaliciji Za boljšo Hrvaško. V njej bo tudi največja opozicijska SDP, odpadniki te stranke, ki so se poimenovali Socialdemokrati, bodo, kot kaže trenutno, nastopili samostojno. Levo-zeleni Zmoremo! pa se z SDP pogovarjajo o t. i. pikčasti koaliciji oz. skupnem nastopu v štirih volilnih enotah.

V vladajoči HDZ so v minulih dneh napovedali, da bodo na volitvah sodelovali z dosedanjimi partnerji, med katerimi so predstavniki manjšin in nekatere manjše stranke različnih političnih usmeritev. Je pa Plenković že zavrnil možnost sodelovanja s konservativno stranko Most in desnim Domovinskim gibanjem.

Na Hrvaškem bodo letos poleg evropskih in parlamentarnih volitev tudi predsedniške volitve. Volitve v Evropski parlament bodo 9. junija, predsedniške pa proti koncu leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta