Hrvaški letalski prevoznik nujno potrebuje več kot 93 milijonov evrov

Gr.G., STA
16.06.2020 10:15

Zagovorniki državne finančne injekcije napovedujejo, da bo pomen družbe do izraza prišel v naslednjih mesecih, ko mnogi prevozniki ne bodo uvajali komercialno manj zanimivih letalskih povezav, hrvaška vlada pa lahko od Croatia airlines zahteva, da zaradi interesa turizma in gospodarstva vzdržuje tudi tiste linije, ki trenutno niso donosne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines bo zaprosila za 700 milijonov kun (okoli 93 milijonov evrov) državne pomoči, da bi pokrila izgube zaradi pandemije covida-19 in nadalje krepila konkurenčnost z razvojem flote letal, je pisal Jutarnji list. Novo državno injekcijo pričakujejo po oblikovanju naslednje hrvaške vlade. V Croatia Airlines ocenjujejo, da bodo zaradi pandemije do konca leta končali za izgubo v višini približno 150 milijonov kun (okoli 20 milijonov evrov), kar je za skoraj polovico več od lanske izgube. Družba je lansko poslovno leto končala z izgubo v višini 79,3 milijona kun (skoraj 11 milijonov evrov). Še 550 milijonov kun (okoli 73 milijonov evrov) pa bo treba vložiti v nadaljnji razvoj letalske flote, kot so to priporočili finančni svetovalci družbe, ki so jih angažirali med postopkom iskanja strateškega partnerja, navaja zagrebški časnik. Neuradno dodaja, da so v Banskih dvorih pripravljeni na odobritev pomoči nacionalnemu letalskemu prevozniku, a bo o znesku odločal nova hrvaška vlada, ki jo bodo sestavili po parlamentarnih volitvah 5. julija.

Zagovorniki nove državne pomoči za Croatia Airlines izpostavljajo strateško pomembnost nacionalnega letalskega prevoznika, ki da se je pokazala tudi med pandemijo. Država kot lastnica družbe je tako organizirala nujne letalske prevoze humanitarne pomoči kot tudi prevoz hrvaških državljanov, ki so na začetku zdravstvene krize obtičali v drugih državah.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta