Hrvaško dosegel vrhunec poplavnega vala, na Madžarskem Donava že upada

STA, A.L.
25.09.2024 11:31

Hrvaško je danes ponoči dosegel vrhunec poplavnega vala Donave. Vodostaj reke se ni povzpel do rekordnih vrednosti, v naslednjih urah pa pričakujejo njegovo stagnacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donava in nekatere druge reke so v minulih dnevih narasle po poplavah, ki jih je povzročil ciklon Boris ter so prizadele dele srednje in vzhodne Evrope.
Reuters

Na Madžarskem je medtem Donava že začela upadati, a opozorila pred poplavami še vedno veljajo, poročajo hrvaški in madžarski mediji.

Donava in nekatere druge reke so v minulih dnevih narasle po poplavah, ki jih je povzročil ciklon Boris ter so prizadele dele srednje in vzhodne Evrope.

Tomislav Novosel iz podjetja za upravljanje z vodnimi viri Hrvatske vode je davi za radio hrvaške javne radiotelevizije HRT povedal, da je vrhunec poplavnega vala Hrvaško dosegel ob 2. uri. Na meji med Madžarske in Hrvaško, pri kraju Batina na skrajnem vzhodu države, so na Donavi izmerili 708 centimetrov visok vodostaj.

Na 70 območjih še vedno potekajo protipoplavne operacije

Novosel je izrazil prepričanje, da vodostaj zagotovo ne bo dosegel osem metrov, in dodal, da v naslednjih urah pričakujejo stagnacijo, nato pa blago upadanje.

Protipoplavno zaščito na Donavi so sicer dvignili na več kot 775 centimetrov, kolikor je leta 2013 znašal eden od najvišjih vodostajev te reke na Hrvaškem.

Vrhunec poplavnega vala Donave je pred tem dosegel tudi Madžarsko, reka pa že upada, je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil predstavnik madžarskega notranjega ministrstva.

Čeprav se gladina vode znižuje, na 70 območjih na Madžarskem še vedno potekajo protipoplavne operacije. Opozorila pred poplavami bodo veljala do sobote popoldne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta