Ifo: Okrevanja nemškega gospodarstva še ni na vidiku

STA, M.R.
30.01.2024 10:27

Težki časi za nemško gospodarstvo se nadaljujejo. Kot je ocenil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, gospodarskega okrevanja še ni na vidiku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v tekočem četrtletju kaže, da se bo nemško gospodarstvo še krčilo.
Profimedia

Nemški BDP naj bi se tako v tekočem prvem četrtletju na ravni trimesečja 2024 skrčil za dodatnih 0,2 odstotka. Kot je ob objavi napovedi pojasnil vodja ekonomskih raziskav pri Ifu Timo Wollmershäuser, bo novo krčenje gospodarstva, če je do njega res prišlo, državo pahnilo v recesijo.

Po njegovih besedah se sicer podjetja v skoraj vseh sektorjih pritožujejo nad upadom povpraševanja, zaostanki pri naročilih v predelovalni industriji in gradbeništvu, ki so se nagrmadili med pandemijo covida-19, so splahneli, prišlo je do vala odpovedi, zlasti povezanih s stanovanjsko gradnjo.

Wollmershäuser te trende pripisuje zvišanju obrestnih mer v območju evra, pa tudi drugim, domačim dejavnikom, kot so visoka stopnja bolniških odsotnosti, železniške stavke v upravljavcu Deutsche Bahn ter nenavadno hladen in snežen januar.

Nekaj optimizma pa po njegovih besedah vzbuja zasebna potrošnja. Po podatkih Ifa se je namreč konec lanskega leta okrepila, prav tako naj bi rasla v prvem letošnjem trimesečju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta