Iranka Mina Ghorbani za Večer: "Pri nas je življenje varnejše kot v ZDA"

Asja Lednik
08.01.2020 15:44

Iranka Mina Ghorbani o trenutnih razmerah v Iranu in življenju v državi, ki ji, kot pravi sama, mediji delajo krivico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Toliko stvari bi še lahko naredila, da bi Iran postal boljši prostor za življenje. Toliko sanj še imam za moje ljudi. Ste nas kdaj že slišali? Nas, resnične ljudi, naše zgodbe? Hej, politiki z obeh strani … Pustite nam živeti." Ta zapis je na dan, ko je bil na ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds general Kasem Solejmani, na svojem Facebook profilu objavila 30-letna Iranka Mina Ghorbani, ki o državi, kjer razmere postajajo vse slabše, govori predvsem v presežkih. Dela kot gorska vodnica, tujcem z vsega sveta razkazuje lepote Irana. Pravi, da je Iran mnogo lepši in predvsem varnejši, kot ga svetu predstavljajo mediji.

Facebook

Iranci so se združili in navzven delujejo kot eno

Ameriški napad na Kasema Solejmanija je bil hud udarec za državo. "Solejmani je bil ikonična figura. Ljudje v Iranu čutijo močan odpor proti Islamski državi. Solejmani pa se je bojeval proti njej," o trenutni napeti situaciji pripoveduje Mina Ghorbani. Kljub temu, pravi, je precej Irancev določenim aktivnostim države v vojni nasprotovalo, očitali so ji, da so porabili absolutno preveč denarja. "A ne glede na to se je ogromno Irancev po napadu ZDA združilo pod nacionalno zastavo in žalujejo za Solejmanijem," pove. "Po tem, ko so ljudje videli, kaj se dogaja v sosednjih državah in kakšne so posledice državljanskih vojn, so se Iranci združili in navzven delujejo kot eno. Enotno delujejo kljub temu, da se pogosto ne strinjajo z delovanjem vlade in nekaterimi njenimi aktivnostmi. A dejstvo je, da ne glede na to, kdo je bil Solejmani in karkoli je naredil,  je napad ZDA nanj teroristično dejanje."

EPA

V Iranu napredujejo, spremembe se že dogajajo

Mina Ghorbani pripoveduje, da mlajše generacije, ki pripadajo srednjemu razredu, Iran vse pogosteje zapuščajo. "Tudi moja sestra je leta 2009 odšla v tujino, a sama ostajam tukaj. Rada imam Iran in mislim, da lahko prispevam vsaj k majhni spremembi. Še vedno pa tujina zame predstavlja možnost."
V pogovoru Mina Ghorbani da vedeti, da tuji mediji Iran običajno prikazujejo kot nevarno deželo, pozabljajo pa na vse tisto, kar je tam lepega. "Kdorkoli je že kdaj pripotoval v Iran, da bi si ga ogledal sam in se pri tem ni oziral na negativno poročanje medijev, je ugotovil, kako lepa in skrivnostna država je. Tukaj je ogromno prijaznih ljudi, slovimo celo kot najbolj gostoljuben narod na svetu. Imamo bogato zgodovino in zanimivo arhitekturo, dih jemajočo naravo, ki vključuje tako gorovje kot puščavo. Imamo morje in gozdove, ko potujete od severa proti jugu se pomikate tudi skozi različne letne čase. In predvsem, Iran je veliko bolj varen, kot ga ljudje in mediji predstavljajo. Potovanje v Iran pa je prijazno tudi iz ekonomskega vidika," o lepotah dežele pripoveduje sogovornica.

Facebook

Vse, ki nimajo iskrenega interesa po miru, je treba prositi, da odidejo

Kako se v deželi počuti kot ženska? "Vsekakor obstajajo stvari, zaradi katerih se počutim zatirano in z omejenimi pravicami, a to, da sem ženska, me v karieri še nikoli ni zaviralo, na nek način mi je to celo pomagalo." Tudi v času odraščanja je imela Mina veliko svobode. "Odraščala sem v svobodni družini, oče ni nikoli pritiskal na nas in mi onemogočal pot do neodvisnosti.  Všeč mi je, ko vidim, kaj sem postala. Za to pa je bilo potrebno trdo delo."  Delo gorske vodnice ni enostavno, a ga ima rada. Ženskih vodičk je povsod po svetu vse več, na področju gorskega turizma vse skupaj poteka nekoliko počasneje. A tako je povsod po svetu, pravi.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta