Izpoved ruskega častnika: "Naši vojaki so mučili Ukrajince. Ne morem si odpustiti"

Gr.G.
02.02.2023 10:33

Nekdanji ruski vojak je z novinarjem BBC spregovoril o kaznivih dejanjih, ki jim je bil priča. Omenja ruskega polkovnika, ki je vodil brutalna zasliševanja, med katerimi so ujetnikom grozili s posilstvi, nekatere so tudi usmrtili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Domneve, da so ruski vojaki v Ukrajini mučili in brutalno zasliševali ukrajinske ujetnike, nanje streljali in jim grozili s posilstvom, je v ekskluzivnem intervjuju za BBC potrdil nekdanji ruski vojaški časnik Konstantin Jefremov. Vojak pravi, da ga ima Rusija zaradi tega za izdajalca in dezerterja, razkril pa je, da so v enem ukrajinskem mestu zasliševanja in mučenja trajala skoraj teden dni. 

"Vsak dan, ponoči, včasih dvakrat na dan." Jefremov je večkrat skušal zapustiti vojsko, od koder so ga na koncu odpustili, saj se ni želel vrniti v Ukrajino. Zdaj je iz Rusije pobegnil. Na BBC se je obrnil s pričanjem, podprtim z dokazi v obliki fotografij in vojaških dokumentov.

Nekdanji nadporočnik je z novinarjem spregovoril o kaznivih dejanjih, ki jim je bil priča. Omenja ruskega polkovnika, ki je vodil brutalna zasliševanja, med katerimi so moškim ujetnikom grozili s posilstvom, nekatere pa so tudi usmrtili. Jefremov je na Krim prispel 10. februarja 2022 kot vodja enote za razminiranje 42. motorizirane divizije. Na polotok so ga poslali pod pretvezo, da bo z njegovimi možmi sodeloval pri vojaški vaji, razlaga. "Takrat ni nihče verjel, da bi lahko šli v vojno. Vsi smo bili prepričani, da gre samo za vajo. Mislim, da tudi višji oficirji niso poznali točnih razmer." 

Kot piše novinar BBC, ki se je pogovarjal z ruskim vojakom, ta ni želel sodelovati v vojni. "Odločil sem se oditi. Šel sem do svojega poveljnika in razložil svoj pogled. Odpeljal me je do njegovega nadrejenega, ki me je označil za izdajalca in strahopetca. Odložil sem orožje, sedel v taksi in se odpeljal. Želel sem se vrniti v svojo bazo v Čečeniji in uradno odstopiti. Takrat pa so me tovariši poklicali po telefonu in me opozorili. Polkovnik je obljubil, da me bo zaradi dezerterstva za deset let zaprl, obvestil je tudi že policijo." Jefremov je poklical vojaškega odvetnika, ki mu je svetoval, da se vrne. "Sedaj vem, da bi njegov nasvet moral prezreti in nadaljevati z vožnjo. A me je bilo preveč strah, da bi me zaprli." 

Ropali kolesa in kosilnice

Jefremova so imenovali za začasnega poveljnika voda. 27. februarja, tri dni po začetku ruske invazije, so, kot pripoveduje, njemu in njegovim možem ukazali oditi iz Krima na sever, v mesto Melitopol. Naslednjih deset dni so prebili na letališču, ki so ga predhodno zajele ruske sile. V tem času je bil priča številnim roparskim pohodom. "Vojaki in oficirji so si prilastili vse, do česar so se lahko dokopali. Prečesali so vsa letala in vsa poslopja. En vojak je ukradel kosilnico in ponosno rekel, da jo bo vzel s seboj domov, da bo lahko pokosil travo okoli vrtne lope. Vedra, sekire, kolesa, vse so strpali v tovornjake." Toliko stvari so nakradli, da je bilo v vozilih komaj dovolj prostora, se spominja. BBC-ju je predal fotografije, za katere pravi, da jih je posnel na letališču v Melitopolu. Na njih je videti goreča transportna letala in poslopja, pišejo.

Z osmimi vojaki pod njegovim poveljstvom je mesec in pol varoval rusko topniško enoto. "Ves čas smo spali zunaj. Bili smo tako lačni, da smo začeli loviti zajce in fazane." Nekega dne so vstopili v dvorec, v katerem so našli ruskega soborca. Ta jim je povedal, da je del 100. brigade in da živi tukaj. "Bilo je toliko hrane. Hladilniki so bili nabito polni. Hrane je bilo dovolj za preživetje jedrske vojne. Toda vojaki, ki so tam živeli, so zunaj v ribniku lovili japonske krape in jih jedli," se jezi.

Ukrajincu slekel hlače in naročil, da mu prinesejo metlo

Jefremova skupina se je aprila preselila. V mestu Bilmak severovzhodno od Melitopolja so stražili "logistično poveljstvo". Tam je bil priča zasliševanjem in trpinčenju ukrajinskih ujetnikov. Spominja se dneva, ko so pripeljali tri ujetnike: "Eden od njih je priznal, da je ostrostrelec. Ko je ruski polkovnik to slišal, je ponorel, ga udaril, Ukrajincu potegnil dol hlače in ga vprašal, ali je poročen." Ujetnik je potrdil. Polkovnik je nato ukazal prinesti metlo in rekel: "Spremenili te bomo v dekle in tvoji ženi poslali videoposnetek."

Drugič, pravi Jefremov, je polkovnik prosil ujetnika, naj imenuje vse ukrajinske nacionaliste v njegovi enoti: "Ukrajinec ni razumel vprašanja. Odgovoril je, da je pripadnik mornariške pehote ukrajinskih oboroženih sil. Za ta odgovor so mu izbili nekaj zob." Nekdanji ruski vojak opisuje, kako je poveljnik ukazal, da ujetim Ukrajincem ne smejo dati normalne hrane, temveč zgolj vodo in krekerje. Vendar so jim skušali dati tudi vroč čaj in cigarete. Da ujetniki niso rabili spati na golih tleh, so jim ponoči, ko jih nihče ni videl, tla postlali s slamo, še dodaja. Poleg tega naj bi enkrat med zaslišanjem ustreljenega ukrajinskega vojaka preoblekli v rusko uniformo in ga odpeljali v bolnišnico, da ne bi izkrvavel. 

Pri BBC pišejo, da niso mogli potrditi posameznih obtožb o mučenju, vendar so skladne z drugimi trditvami o zlorabah ukrajinskih zapornikov. Rusko obrambno ministrstvo se na prošnjo za komentar še ni odzvalo, so zaključili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta