Izpusti iz običajnih avtomobilov se niso zmanjšali, elektrifikacija voznega parka v EU velik zalogaj

STA, M.R.
24.01.2024 18:35

Kljub velikim ambicijam in strogim zahtevam večina osebnih avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem na cestah EU še vedno izpušča enako količino ogljikovega dioksida kot pred 12 leti, ugotavlja Evropsko računsko sodišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebna vozila na cesti
Sašo Bizjak

Opozarja tudi na ne vedno zanesljive meritve izpustov. Po ugotovitvah revizorjev se dejanske, med vožnjo nastale emisije iz konvencionalnih avtomobilov, ki še vedno pomenijo skoraj tri četrtine novoregistriranih vozil, niso zmanjšale. V zadnjem desetletju se obseg emisij dizelskih avtomobilov ni spremenil, medtem ko se je pri bencinskih avtomobilih zmanjšal za 4,6 odstotka. Tehnološki napredek pri učinkovitosti motorja izničijo večja masa vozil in močnejši motorji, so v sporočilu za javnost zapisali na računskem sodišču.

"Enako velja za hibridne avtomobile, katerih dejanske emisije ogljikovega dioksida so običajno veliko večje od emisij, izmerjenih v laboratoriju. Da bi podatki bolje odražali dejansko stanje, bo sorazmerna uporaba električnih motorjev in motorjev z notranjim zgorevanjem prilagojena, vendar šele od leta 2025," so navedli.

Revizorji EU menijo, da so bila samo električna vozila gonilo zmanjšanja povprečnih dejanskih izpustov v zadnjih letih. "Toda pot je še polna preprek, saj se EU srečuje z velikimi težavami pri pospeševanju uvajanja električnih vozil," so izpostavili.

Prva ovira, ki jo je treba premagati, je po navedbah sodišča dostop do surovin za proizvodnjo zadostnega števila baterij. Revizorji EU so pred tem izrazili tudi zaskrbljenost zaradi neustrezne polnilne infrastrukture. Ključna je tudi dostopnost; zaradi višjih začetnih stroškov električnih avtomobilov potrošniki namreč pogosto raje obdržijo svoja stara vozila.

Z uredbo o izpustih ogljikovega dioksida iz avtomobilov je od leta 2010 določen cilj za povprečne izpuste iz novoregistriranih avtomobilov za celotni vozni park EU. Poleg tega mora vsak proizvajalec, ki mora v certifikatih o skladnosti vozil navesti podatke o izpustih, plačati premijo za presežne emisije, če ne izpolnjuje ciljev za specifične emisije. Ambicije so se sčasoma povečevale in tako je za leto 2035 določen cilj ničelne stopnje emisij.

Vendar pa so avtomobilski proizvajalci po letu 2010 z izkoriščanjem vrzeli v preskusnih zahtevah prikazovali zmanjšane vrednosti izpustov, izmerjene v laboratoriju. Razlika med temi izpusti in dejanskimi izpusti, ki nastajajo med vožnjo na cesti, je bila po navedbah sodišča ogromna. Od septembra 2017 je zato obvezen nov laboratorijski preskusni cikel, ki bolje odraža dejanske vozne razmere. To je učinkovito zmanjšalo razlike, vendar pa jih ni odpravilo.

"Zelena revolucija EU se lahko zgodi le, če se število vozil, ki onesnažujejo okolje, zelo zmanjša, vendar je to ogromen izziv," je dejal član Sodišča Pietro Russo, ki je vodil revizijo. "Do dejanskega in konkretnega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida iz avtomobilov ne bo prišlo, dokler na cestah prevladujejo avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem, hkrati pa je elektrifikacija voznega parka v EU velik zalogaj," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta