Izrael bo norveškim diplomatom, zadolženim za Palestino, odvzel diplomatski status

STA, Va
08.08.2024 15:49

Izraelski zunanji minister je kot razlog navedel "protiizraelsko ravnanje" Norveške, tudi priznanje Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Benjamina Netanjahuja je s tem pokazala, da "aktivno deluje proti rešitvi dveh držav", so se odzvali na Norveškem. 
Reuters

Izrael bo osmim norveškim diplomatom na veleposlaništvu v Tel Avivu, ki so zadolženi za Palestinsko upravo, odvzel diplomatski status, je napovedal izraelski zunanji minister Izrael Kac

"Odredil sem ukinitev kakršnegakoli zastopanja norveškega veleposlaništva v Izraelu v odnosu do Palestinske uprave. Protiizraelsko ravnanje ima svojo ceno," je izjavil Kac in kot razlog med drugim navedel tudi nedavno norveško priznanje Palestine.

"Namesto da bi se po 7. oktobru borila proti palestinskemu terorju in podprla Izrael, ki se bori proti iranski osi zla, se je Norveška odločila dati morilcem in posiljevalcem Hamasa nagrado v obliki priznanja palestinske države," je še izjavil Kac.

V uradni noti, ki jo je izraelsko ministrstvo danes poslalo norveškemu veleposlaništvu v Tel Avivu, piše, da bo status diplomatom odvzet v roku sedmih dni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Do odločitve Izraela je bil kritičen norveški zunanji minister Espen Barth Eide. "Današnja odločitev bo imela posledice za naše odnose z Netanjahujevo vlado. Razmišljamo o ukrepih, ki jih bo Norveška sprejela kot odziv," je dejal in dodal, da je izraelska vlada s tem pokazala, da "aktivno deluje proti rešitvi dveh držav".

Izrael je že 1. junija španskemu konzulatu v Jeruzalemu odredil, naj preneha nuditi konzularne storitve Palestincem, kar je utemeljil kot kaznovalni ukrep zaradi odločitve Španije, da prizna palestinsko državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta