Izrael naj bi ZDA zagotovil, da ne bo napadel iranskih jedrskih in naftnih objektov

STA, A.L.
15.10.2024 11:38

Ameriški mediji so v ponedeljek ob sklicevanju na neimenovane ameriške uradnike poročali, da je Netanjahu Beli hiši zagotovil, da bo izraelski povračilni napad na Iran usmerjen le na iranske vojaške objekte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izrael je ZDA zagotovil, da povračilni napad na Iran ne bo usmerjen proti jedrskim in naftnim objektom islamske republike, poročanje ameriških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Na uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so nato danes zatrdili, da bodo ukrepali na podlagi lastnih nacionalnih interesov.

Ameriški mediji so v ponedeljek ob sklicevanju na neimenovane ameriške uradnike poročali, da je Netanjahu Beli hiši zagotovil, da bo izraelski povračilni napad na Iran usmerjen le na iranske vojaške objekte.

Predsednik ZDA Joe Biden je že kmalu po iranskem napadu Izraelu odsvetoval napade na naftna polja islamske republike, posvaril pa je tudi pred napadi na njene jedrske objekte, da bi se izognili širitvi vojne na Bližnjem vzhodu in skokom cen energije na svetovnih trgih.

"Prisluhnemo mnenju ZDA, vendar bomo končno odločitev sprejeli na podlagi naših nacionalnih interesov," so nato danes sporočili z urada izraelskega premierja.

Tako Netanjahu kot obrambni minister Joav Galant ter načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi so sicer Teheranu že večkrat zagrozili z maščevanjem, potem ko je Iran 1. oktobra nad Izrael izstrelili približno 200 raket.

Napad naj bi bil odgovor na umore vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče naj bi bila izraelska vojaška oporišča.

Izraelska zračna obramba je sicer ob pomoči zahodnih zaveznic po lastnih navedbah večino raket prestregla, nekaj pa jih je kljub temu doseglo cilje.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta