Kaj se dogaja? Spor med Zalužnim in Zelenskim naj bi se še stopnjeval

M.R.
31.01.2024 11:13

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je sestal s poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim in ga pozval k odstopu. A poveljnik Zalužni je njegov poziv zavrnil, poroča ukrajinski portal Ogledalo tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v letalu F-16. Ta letala na bi Ukrajina prejela od več držav.
EPA

Portal navaja svoje vire iz generalovega kroga, ki naj bi povedali, da se je Valerij Zalužni odzval z besedami, da ima predsednik pravico izbrati človeka, s katerim bo delal, a da sam ne bo napisal odstopne izjave. Ugiba se, da naj bi želel Volodimir Zelenski na ta položaj imenovati Kirila Budanova, sicer načelnika ukrajinske glavne obveščevalne uprave. To sicer še ni uradno potrjeno, je pa njegovo ime kot verjetnega naslednika Zalužnega omenila poslanka iz vrst vladajoče stranke Marjana Bezuglaja

Kritike na račun Budanova

Glavni urednik ukrajinskega portala Cenzor Jurij Butusov je bil do te hipotetične zamenjave na vrhu ukrajinske vojske precej kritičen. Ocenjuje namreč, da Budanov nima potrebnih izkušenj za strateško poveljevanje in ga tudi okrivil za vrsto neuspešnih operacij, pri čemer je omenil Kačji otok in Energodar, ki sta bili po besedah urednika "nesposobno načrtovani"

Kljub temu pa gre za zdaj pri informacijah o zamenjavi generala le za govorice in navedbe ljudi iz predsednikovega kroga. Glavni viri so iz kroga stranke nekdanjega predsednika Petra Porošenka, objavljajo pa jih v glavnem novinarji, ki v domnevnem sporu s predsednikom podpirajo Zalužnega. 

Šef ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov naj bi bil kandidat za zamenjavo Zalužnega.
REUTERS

Pojavili sta se dve različici tolmačenja teh dogodkov. Ena govori, da je Zelenski svojega prvega generala pozval k odstopu preko posrednikov in da namerno z lansiranjem te novice v medije nanj vrši pritisk. Druga verzija pa pravi, da Zelenski sploh ne namerava razrešiti Zalužnega in da gre za lažno novico, ki naj bi jo plasiral sovražnik.

Ima Zalužni politične ambicije?

Govorice o nesoglasjih med Zalužnim in Zelenskim sicer krožijo že od leta 2022. Tedaj se je govorilo, da bi lahko predsedniški urad Zalužnega, ki ima podporo v družbi, videl kot političnega konkurenta. Še bolj so se okrepile te govorice lansko jesen, ko je bilo jasno, da je bila ukrajinska protiofenziva neuspešna. Hkrati so Zalužnega pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami omenjali kot možnega kandidata. 

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni
REUTERS

V političnih krogih se je močno razširila govorica, da je Zelenski ovrgel načrte za izvedbo volitev marca letos, ker naj bi se bal Zalužnega, ki bi ga lahko glede na številne ankete porazil. 

Letos so se spet okrepile govorice o nesoglasjih med Zalužnim in Zelenskim. Tokrat naj bi se sprla zaradi sestrelitve ruskega letala Il-76 pri Belgorodu, v katerem so bili po ruskih trditvah ukrajinski ujetniki, ki naj bi jih pripeljali na mejo z Ukrajino, da bi jih zamenjali za ruske ujetnike. Ukrajina tega niti ni potrdila, a generalštab ukrajinskih sil ni zanikal novice, da je letalo sestrelila ukrajinska raketa. 

Če se bo Zelenski res odločil za zamenjavo Zalužnega, bo moral imeti v mislih odzive državljanov in tudi partnerjev na Zahodu, pa tudi samega Zalužnega, ki bi lahko za krivca za neuspehe v vojni z Rusijo označil tudi na sedanjega predsednika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta