Kako so hitri ukrajinski droni postali nerešljiva uganka za Rusijo: "Sestavljamo jih kot pohištvo iz Ikee"

Va
29.08.2024 14:18

V opuščenih ukrajinskih tovarnah mesečno izdelajo na stotine oboroženih dronov kamikaz, ki postajajo točka obrata v rusko-ukrajinski vojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojaško usposabljanje v regiji Doneck.
Profimedia

Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila svoje napade globoko na ozemlje Rusije in večkrat na teden na strateške cilje usmerila na desetine brezpilotnih letal. Tarče so baze letalskih sil, skladišča nafte in streliva, poveljniški centri. Ukrajinske tovarne mesečno izdelajo na stotine oboroženih dronov kamikaz, in to veliko ceneje, kot bi takšna proizvodnja stala nekje na Zahodu. 

Novinarji BBC so prišli v stik z enim od največjih proizvajalcev ukrajinskih vojaških brezpilotnikov in tudi s podjetjem, ki je poskrbelo za softver v ozadju. ​Francisco Serra Martins, bivši inženir avstralske vojske in soustanovitelj ukrajinskega podjetja Terminal Autonomy, ki deluje s pomočjo ameriških vlagateljev, pravi, da nova ukrajinska strategija za Moskvo že pomeni veliko dilemo. Verjame, da bodo dodatna vlaganja v napade z droni obrnila potek vojne v ukrajinsko korist.

Dron leti tudi do 750 kilometrov daleč

Še pred letom in pol podjetje Terminal Autonomy, eno od najmanj treh, ki so se specializirala za to novo vojaško vejo, ni obstajalo. Danes proizvede več kot sto dronov tipa AQ400 Scythe mesečno. Njihov domet: celo 750 kilometrov. Vsak mesec izdelajo tudi na stotine brezpilotnikov krajšega dometa, AQ100 Bayonet, ki letijo nekaj sto kilometrov daleč. 

Serra Martins drone, ki jih izdelujejo, opiše kot "malodane leteče pohištvo". "Sestavljamo jih kot pohištvo iz Ikee," je povedal reporterjem BBC-ja. Okoli uro potrebujejo, da izdelajo trup, in še pol ure za vstavljanje možganov drona, torej elektronike, motorja in eksploziva. Njihov dron vrste Bayonet stane nekaj tisoč dolarjev, rusko protizračno obrambo pa to, da ga spravi na tla in onesposobi, lahko celo več kot milijon dolarjev.

Reuters

Ne gre pa tudi samo za poceni drone. Palantir, veliko ameriško podjetje za analizo podatkov, je med prvimi začelo pomagati ukrajinski strani s softverom za izboljšanje hitrosti in natančnosti topniških udarov. Njihovo znanje stoji tudi za ukrajinskimi vdori z droni v Rusijo.

Palantirov program je s pomočjo velike količine podatkov sposoben mapirati  rusko protizračno obrambo, radarje in elektronske motilce. Na koncu to spominja na topografsko karto. Tarče je Ukrajina identificirala vnaprej, pri tem pa si je pomagala s satelitskimi posnetki in z obveščevalnimi signali. Louis Mosley iz podjetja Palantir je za BBC povedal, da njihov program pomaga Ukrajincem zaobiti ruske sisteme elektronskega vojskovanja in protizračne obrambe.

Brezpilotno letalo Pozejdon blizu meje z Rusijo.
Profimedia

Sporočilo "običajnim Rusom"

Na en cilj ukrajinske sile usmerijo na desetine dronov. Celo do 60. Napadajo večinoma ponoči. Vedo, da bo večino brezpilotnikov ruska stran uničila in da jih bo cilj doseglo le kakšnih 10 odstotkov, a običajno je tudi to dovolj.   

Justin Bronk iz obrambnovarnostnega think tanka Royal United Services Institute pravi, da ukrajinski napadi z brezpilotniki dolgega dosega "običajnim Rusom" sporočajo, da jih država ne more popolnoma zaščititi in da je Rusija ranljiva.

Pri tem pa Francisco Serra Martins trdi, da to, kar se dogaja trenutno, ni še nič proti temu, kar se bo še zgodilo do konca letošnjega leta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta