Kdo bo nasledil Borisa Johnsona? Sindikati bodočemu premierju dihajo za ovratnik

Jon Knez Jon Knez
03.09.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rishi Sunak in Liz Truss, kdo od njiju bo postal vodja stranke in države, naj bi bilo znano v ponedeljek.
Epa

Včeraj se je v Veliki Britaniji izteklo tajno glasovanje o novem vodji konservativne stranke, ki bo postal tudi novi britanski premier. Že julija se je izbor med torijci skrčil na nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka in aktualno zunanjo ministrico Liz Truss.

Potem ko je v začetku julija odstopil premier Boris Johnson, je znotraj stranke steklo glasovanje o novem vodji. Vse kroge, v katerih so izpadali kandidati - osem jih je bilo - je z večino dobil Sunak. Truss je bila na tretjem mestu, nato pa se ji je uspelo mimo ministrice za trgovino Penny Mordaunt prebiti v zadnji krog. Glasovanje med 160 tisoč člani konservativne stranke z glasovalno pravico je po državi potekalo ves mesec. Zmagovalec bo znan v ponedeljek, 5. septembra.

Carrick je delal v enoti oborožene policije, ki med drugim varuje tudi stanovanje premierja.
EPA

Glede na ankete in napovedi bo stalno prebivališče na Downing Streetu 10 - rezidenci britanskega premierja - imela dosedanja vodja britanske diplomacije Liz Truss, saj naj bi imela več kot 30 točk prednosti pred protikandidatom. Britanski časniki poročajo, da je pri odločanju glavno vlogo igrala osebnost kandidata oziroma kandidatke in ne toliko obljube, ki sta jih podajala v kampanji in na soočenjih. Večina anketirancev si po vseh Johnsonovih škandalih želi poštenega novega šefa stranke in države.

Prepričati morata zgolj konservativce

O politični klimi na Otoku in stanju v družbi pred izvolitvijo novega predsednika vlade smo se pogovarjali s sociologinjo dr. Jano Javornik, predavateljico in raziskovalko na Univerzi v Leedsu. Pojasnila je, da Trussova in Sunak tekmujeta v tem, kdo bo prelil več javnih sredstev k bogatim skupinam, in da nasprotujeta vsakršnemu zapiranju družbe v primeru ponovnega vznika epidemije. "Sunak obljublja ostre posege v visokošolski prostor in nasprotuje zniževanju davkov, Liz Truss pa je povsem spremenila stališča do brexita, vojne v Ukrajini, monarhije in znižanja plač v javni upravi. Kandidata pač morata prepričati zgolj konservativce, saj se njihov petletni mandat še ni iztekel. Ministrica Truss se v želji po ugajanju radikalnemu delu stranke zato spušča v spore s Škotsko in Francijo, medtem ko v humanitarnih organizacijah zmanjkuje hrane in se ljudje soočamo z draginjo, poglablja se revščina, imamo primanjkljaj delavcev," stališča kandidatov pojasni slovenska profesorica v Združenem kraljestvu.

Sindikati na nogah, obeta se splošna stavka

Ko gre za družbeni vidik aktualne politične situacije Jana Javornik ugotavlja, da je v državi čutiti vrenje, predvsem pa jezo, strah in negotovost pred prihajajočo jesenjo z nezadržno rastočimi življenjskimi stroški: "Britanci dolgo časa ostanejo mirni, zlasti zato, ker jim mediji uspešno prikrivajo realnost, nato pa eksplodirajo. Sindikati so že na nogah in zna se zgoditi, da bo nespametna in neodgovorna politika soočena z vsesplošno stavko. Na ulicah je že skoraj ves javni sektor, obeta se še stavka medicinskih delavcev, tudi univerz. Laburisti, tradicionalno sicer delavska stranka, so se aktivirali, a so pod vodstvom trenutnega predsednika notranje razdeljeni, pa tudi stranka je precej oddaljena od svojih bazičnih osnov."

V državi čutiti vrenje, predvsem pa jezo, strah in negotovost pred prihajajočo jesenjo z nezadržno rastočimi življenjskimi stroški.
Epa

Meni, da je težko napovedati, kdo bo zmagal. Poudari pa, da Liz Truss že sestavlja svoj kabinet, kandidata pa svoje ideje razvijata v varnem zavetju lastnih mehurčkov. Toda zmagovalec se bo slej ko prej moral soočiti s preostankom družbe. Sogovornica tudi meni, da se mora največja opozicijska stranka, laburisti, zaradi tega osredotočiti na zmago na naslednjih volitvah. Država, ki jo zadnjih dvanajst let vodijo torijci, namreč nujno potrebuje spremembo usmeritve. "Vedno več je klicev k levi koaliciji laburistov, zelenih in liberalnih demokratov, a sodobna britanska zgodovina je kompleksna, spomin volivcev in delavskega gibanja na razočaranja pa je zelo živ," še komentira Jana Javornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta