Kitajska zasedla ameriški konzulat v Chengduju

STA, A.L.
27.07.2020 08:01

Kitajske oblasti so danes zasedle konzulat ZDA v Chengduju, potem ko so pred dnevi zaradi zaostrovanja odnosov med velesilama ukazale njegovo zaprtje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem se je Peking odzval na zaprtje kitajskega konzulata v ameriškem Houstonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kitajska televizija CCTV je predvajala posnetke, kako so danes na stavbi najprej spustili ameriško zastavo. Uradni Peking pa je kasneje potrdil, da so konzulat formalno zaprli ob 10. uri po lokalnem času. Kitajske oblasti so po zaprtju vstopile v stavbo in prevzele nadzor, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.
Odnosi med velesilama so se zaostrili v zadnjih tednih. Washington je najprej ukazal zaprtje kitajske diplomatske misije v Houstonu, Peking pa je nato ukazal zaprtje ameriške diplomatske misije v Chengduju, ki je sicer strateško pomembno zaradi bližine s Tibetom. Oba konzulata so zaprli 72 ur po ukazu.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta