"Kjer je volja, je dogovor," je tvitnil Juncker. Dosežen je sporazum o brexitu

Poslanci bodo o njem predvidoma razpravljali na izrednem zasedanju britanskega parlamenta v soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jean-Claude Juncker 
Epa

Evropska unija ter Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske sta po tednih mučnih pogajanj očitno dosegli sporazum o britanskem odhodu iz EU oziroma brexitu. Tako je na družbenem omrežju sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo. "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je še tvitnil Juncker. 
{twitter}https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416{/twitter}​
​Sporazum bodo obravnavali voditelji članic EU, potrditi pa ga morata tudi Evropski parlament in britanski parlament. Tu pa se utegne zaplesti, saj sporazum v tem trenutku nima podpore med britanskimi poslanci, nasprotuje mu deseterica parlamentarcev Severnoireske unionistične stranke DUP. Poslanci bodo o njem predvidoma razpravljali na izrednem zasedanju britanskega parlamenta v soboto.

Johnson je poslance pozval k podpori dogovoru

Da je dosežen dogovor o brexitu je potrdil tudi britanski premier Boris Johnson. "Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor," je sporočil prek Twitterja. Pozval je britanski parlament, naj dogovor na zasedanju v soboto podpre, da bi se tako lahko posvetili drugim prednostnim nalogam. A podpore med poslanci Johnson še nima zagotovljene.

Velika Britanija naj bi Evropsko unijo zapustila 31. oktobra

Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. "Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju," je sporočil Corbyn.
Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson je medtem sporočila, da si bo njena stranka še naprej prizadevala za drugi referendum o izstopu iz unije. "Boja za ustavitev brexita še zdaleč ni konec," je dejala. Johnsonov dogovor je označila za "slabega za našo gospodarstvo, javne storitve in okolje".

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta