Kosovo alibi za odpoved parade. Vučić: Odločitve ne bomo spreminjali, četudi pokličejo Biden, Zelenski in Putin

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
02.09.2022 18:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S procesije v Beogradu zoper Vseevropsko parado ponosa v srbski prestolnici
Zorana Jevtic

Odločitve ne bomo spreminjali, četudi pokličejo Biden, Zelenski in Putin. Tako ravna država. Dolgo tehta, a ko enkrat odloči, je njeno odločitev treba spoštovati, je bil pred dnevi jasen srbski predsednik Aleksander Vučić. Razlog njegovega kljubovanja so številni pozivi z Zahoda k spremembi odločitve o odpovedi vseevropske parade ponosa - EuroPrida, ki naj bi bila 17. septembra v Beogradu. Vučić je kot razlog za odpoved navedel varnostne razmere in z njimi povezane napetosti v odnosih s Kosovom. Na drugi strani organizatorji EuroPrida vztrajajo, da parada bo in da je nihče razen njih samih nima pravice odpovedati. V primeru, da bi policija parado prepovedala, se bodo obrnili na sodišče, je za srbsko agencijo Tanjug dejal koordinator dogodka Goran Miletić. Ustavno sodišče Srbije je pred slabim desetletjem že presodilo, da je bila prepoved beograjske parade ponosa v letu 2011 neustavna, saj se je s tem kršila pravica do svobode zbiranja.

Potem ko je Vučić napovedal odpoved oziroma preložitev parade, ki po vsem svetu velja za manifestacijo prizadevanj za pravice LGBTIQ ljudi, sta temu sledili tudi vlada in premierka Ana Brnabić. Ta ne skriva, da je lezbijka, ki živi s partnerko, a je za politične interese pripravljena privoliti tudi v tovrstne prepovedi. Pojasnila je, da za varovanje parade ne bi bilo na voljo dovolj policistov, saj je treba trenutno "vse kapacitete varnostnih sil usmeriti v to, da se prepreči vsako nasilje na Kosovu".

Spomnimo, prav na dan, ko je Vučić sporočil odločitev o odpovedi EuroPrida, sta Srbija in Kosovo ob posredovanju EU dosegla dogovor, po katerem njuni državljani zdaj lahko prehajajo mejo z osebnimi izkaznicami. Ostaja še nerešen spor glede obvezne zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe, zato so organizatorji parade prepričani, da je Vučić odpoved izkoristil za spin in politično kalkulacijo. "Ko je prišla novica o ureditvi dokumentov na prehodih s Kosovom, je bilo potrebne malo drame okoli EuroPrida, da se ta novica minimizira ter da se vsi ti tradicionalisti in branitelji vrednot nasilja in sovraštva ne obrnejo proti oblastem," je za televizijo N1 dejal direktor Beograd Prida Marko Mihailović.

Skrajna desnica in Srbska pravoslavna cerkev (SPC), ki ne priznavata neodvisnosti Kosova, sta prepričani, da parada ogroža tradicionalne vrednote. Zato sta v minulih mesecih vlado večkrat pozivali k njeni odpovedi. Avgusta tudi z dvema "litijama", rekli bi procesijama, po središču Beograda. Na teh svečanih povorkah z molitvami so udeleženci - med njimi so bili poleg pravoslavnih popov in nun tudi številni pripadniki navijaških in radikalno nacionalističnih skupin - ob pravoslavnih ikonah in srbskih zastavah nosili tudi transparente v znak podpore Rusiji in podobe ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Odločitev oblasti, da parado odpove, je pozdravila Sveta arhierejska sinoda SPC, ne pa tudi predstavniki nekaterih držav na Zahodu. Ni se sicer odzval Biden, je pa ameriški državni sekretar Antony Blinken na twitterju zapisal, da sta pravica do mirnega zbiranja in izražanja temeljni komponenti zdrave demokracije: "Srbijo pozivamo k obnovi zaveze, da bo gostila EuroPride 2022." Naj omogočijo izvedbo parade je v pismu Vučića in Brnabićevo pozvalo tudi več kot 140 evroposlancev.

Vseevropska parada ponosa poteka izmenično od leta 1992 v različnih evropskih prestolnicah in Beograd bi bil prva prestolnica gostiteljica v tem delu Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta