Kosovski voditelj Hashim Thaci pred haaškim sodiščem zanika krivdo

ZUR
03.04.2023 18:11

Štirje nekdanji kosovski borci in kasneje politiki so obtoženi številnih vojnih zločinov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred haaškim sodiščem so se v znak podpore Thaciju in soobtoženim zbrali številni kosovski Albanci z vseh koncev sveta.
Reuters

Na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu se je začelo sojenje štirim vodilnim predstavnikom nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Vsi obtoženi, nekdanji kosovski premier in predsednik Hashim Thaci, bivša predsednika parlamenta Kadri Veseli in Jakup Krasniqi ter poslanec Rexhep Selimi, so tako kot v preiskavi zanikali krivdo za očitane zločine. Posebno sodišče so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK med kosovskim konfliktom in po njem. Obravnava zločine, ki jih ni procesuiralo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je delo končalo decembra 2017. Maja lani je izreklo prve sodbe: vodjo in namestnika vodje skupine veteranov OVK Hysnija Gucatija in Nasima Haradinaja je obsodilo na štiri leta in tri mesece zapora, potem ko ju je spoznalo za kriva v petih točkah obtožnice, vključno z ustrahovanjem prič.

Obtožnica Thacija in druge po individualni odgovornosti v šestih točkah bremeni zločinov proti človečnosti, v štirih pa vojnih zločinov, ki so jih storili med konfliktom na Kosovu med OVK in takratno vojsko Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ) in po njem od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Obtoženi so pregona na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakonitega zapora, nezakonitih aretacij in priporov, okrutnega ravnanja, mučenj, drugih nečloveških ravnanj ter umorov več kot sto ljudi. Med žrtvami pripadnikov OVK je bilo po obtožnici več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih, a so jih imeli za nasprotnike OVK. Thaci in Veseli sta bila vojaška poveljnika OVK, Selimi vodja operativne uprave OVK, Krasniqi pa tiskovni predstavnik OVK. Vsi pa so bili člani glavnega štaba OVK.

Sodnik je na začetku sojenja prebral kratek povzetek obtožnice, nato so se obtoženi znova izrekli o krivdi in jo vsi zanikali, tudi prvoobtoženi 54-letni Thaci, ki je prvi nekdanji visoki kosovski politični funkcionar, ki mu sodijo na tem posebnem sodišču. Glavni tožilec Alex Whiting je v uvodni besedi zagotovil, da bodo dokazali, da so obdolženci kot voditelji glavnega štaba OVK "sprejeli in izvajali politiko, v skladu s katero so bile njihove tarče vsi, ki so jih imeli za nasprotnike". Torej ne samo Srbi in Romi, temveč tudi kosovski Albanci, ki so jih razglasili za kolaborante samo zato, ker so sodelovali s srbskimi oblastmi ali podpirali stranko Demokratska zveza Kosova Ibrahima Rugove.

Hashim Thaci je v priporu od novembra 2020.
Reuters

Začetek dokaznega postopka, vključno z začetkom zaslišanj prič, bo 11. aprila. Tožilstvo na sojenju, ki bi po pričakovanjih lahko trajalo več kot šest let, napoveduje več kot 300 prič. Thacija sicer brani eminentna ekipa večinoma ameriških odvetnikov, med katerimi je tudi Gregory Kehoe, ki je bil najbolj zaslužen za oprostitev hrvaškega generala Anteja Gotovine pred haaškim sodiščem. Plača jih kosovska vlada, menda več kot pet milijonov evrov mesečno. Vsi obtoženci so v priporu od potrditve obtožnice novembra 2020, ko je bil Thaci še predsednik Kosova in je zaradi obtožnice odstopil. Selimi je bil v času aretacije vodja poslanske skupine sedaj vladne stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) kosovskega premierja Albina Kurtija.

OVK se je v času konflikta od februarja 1998 do junija 1999 borila za samostojnost Kosova in proti vojski ZRJ takratnega predsednika Slobodana Miloševića. Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta