Kraljica Elizabeta II. pokopana

Jon Knez Jon Knez
19.09.2022 20:30

V Londonu so v velikem slogu pokopali britansko kraljico Elizabeto II

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krsto so spremljali kraljičini štirje otroci.
Reuters

V Londonu je danes potekala velika pogrebna slovesnost za britansko kraljico Elizabeto II., ki je stara 96 let preminila na škotskem dvorcu Balmoral 8. septembra. Na zadnji poti jo je na ulicah Londona pospremilo več sto tisoč ljudi, so poročale tuje agencije.

Pogrebna slovesnost se je pričela v Westminstrski opatiji, kjer je bilo bogoslužje. 250-kilogramsko krsto so na kočiji, ki jo je vleklo 142 pripadnikov britanske kraljeve mornarice, v opatijo pripeljali iz okoli 250 metrov oddaljene Westminstrske dvorane, kjer je krsta stala od minule srede. Na krsti, oviti v kraljevo zastavo, je bila krona, narejena iz zlata in tri tisoč dragih kamnov. Narejena je bila za kronanje kralja Jurija VI. leta 1937. Ob njej sta bila žezlo in krogla iz leta 1661. Krsto je krasil še venec, ki ga je zasnoval kraljičin sin, zdaj kralj Karel III.

Navzočih okoli 500 državnikov

Kočijo so spremljali kraljičini otroci, na čelu s kraljem, njegovima sinovoma princema Williamom in Harryjem. Preostali ožji člani kraljeve družine so jim sledili v avtomobilih. Kraljica soproga Camilla in valižanska princesa, soproga princa Williama, Catherine sta se peljali skupaj, z njima pa tudi Williamova in Catherinina starejša otroka George in Charlotte. V drugem avtomobilu sta jim sledili Harryjeva soproga Meghan in Edwardova soproga Sophie.

Bogoslužje je vodil dekan opatije David Hoyle, pridigo je držal canterburyjski nadškof Justin Welby, berilo je brala britanska ministrska predsednica Liz Truss. Welby je v pridigi pohvalil kraljičino služenje Združenemu kraljestvu in državam Commonwealtha. "Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni," je njegove besede povzela STA. Pogrebne slovesnosti se je udeležilo okoli dva tisoč visokih gostov, med njimi okoli 500 svetovnih voditeljev. Med njimi je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Pogrebna slovesnost se je sklenila na gradu Windsor

Po bogoslužju je sledila procesija do Wellingtonovega slavoloka v Hyde parku. V ceremoniji je ob zvokih koračnic sodelovalo še več sto vojakov in policistov iz držav Združenega kraljestva in Commonwealtha. Pot je procesijo vodila po ulici The Mall, čez trg Trafalgar, mimo Buckinghamske palače do osrednjega londonskega parka. Kot poročajo otoški mediji, gre za pot, po kateri so vsak junij potekale parade ob praznovanju kraljičinega rojstnega dne.

V Hyde parku je kraljeva garda krsto odnesla do pogrebnega vozila, ki jo je odpeljalo do 50 kilometrov oddaljenega gradu Windsor, kjer je potekal drugi del pogrebne slovesnosti. Po prihodu na grad Windsor, glavno rezidenco kraljeve družine, je sledila procesija do kapele svetega Jurija, kjer po navadi potekajo poroke in pogrebi članov kraljeve družine. Ob pet kilometrov dolgi aveniji Long Walk se je kraljici poklonilo več tisoč ljudi. V kapeli je sledilo še eno bogoslužje, na katerem je bilo navzočih približno 800 ljudi, vodil pa ga je windsorski dekan David Conner. Otoški mediji so poročali, da je Conner prebral iste verze kot na pogrebu kraljev Jurija V. in VI., Elizabetinega dedka in očeta.

Krsto kraljice Elizabete II. so ob 20.30 po srednjeevropskem času položili v družinsko grobnico, še prej so s krste odstranili simbole vladanja - krono, žezlo in vladarsko kroglo. Ob tem so bili navzoči le najožji sorodniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta