Kurti dialog poslal "na ventilator"

31.05.2020 18:03

Odhajajoča kosovska vlada je odpravila stoodstotne carine na srbsko blago, a se je zdaj spomnila še nekaj hujšega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Albin Kurti, šef stranke Samoopredelitev/Vetevendosje, je v četrtek v Prištini pozdravil privržence, ki so se zbrali v podporo njegovi odhajajoči vladi.
Valdrin Xhemaj

Odhajajoča kosovska vlada je zaostrila pogoje za uvoz srbskega blaga na Kosovo. Priština ne dovoli uvoza blaga, pri katerem na dokumentaciji ne piše "namenjeno v Republiko Kosovo". Konec marca so sicer kosovske oblasti odpravile stoodstotne carine na uvoz blaga iz Srbije, uvedene leta 2018.
Vlada v Prištini je danes na facebook strani ministrstva za gospodarstvo objavila uvedbo recipročnih ukrepov v trgovanju s Srbijo. Prepovedala je uvoz blaga, kjer na dokumentacij ne piše "namenjeno v Republiko Kosovo". Poleg tega morajo uvozniki iz Srbije za vsako vozilo prejeti dovoljenje za vstop na Kosovo. Odhajajoči kosovski premier Albin Kurti je kasneje na svojem facebook profilu pojasnil, da je sicer naziv Kosovo ustaven. Vendar pa Srbija uporablja naziv Republika Srbija, tako da mora tudi kosovska agencija za hrano in veterino uporabljati naziv Republika Kosovo.
V Beogradu so odločitev Prištine označili za nesprejemljivo. "Rekli smo, da ne bomo nadaljevali dialoga, dokler ne bodo odpravljeni carine in recipročni ukrepi. Za nas je ta ukrep nesprejemljiv in pomeni ustavitev dialoga, predstavlja pa tudi zanikanje evropskih vrednot in vseh bruseljskih dogovorov," je povedal srbski zunanji minister Ivica Dačić. Po njegovem je dialog med Prištino in Beogradom "na ventilatorju". Razočaranje je že izrazil posebni predstavnik EU za dialog Beograda in Prištine Miroslav Lajčak: "Enostranska dejanja spodkopavajo ponoven zagon dialoga, ukrepe je treba takoj odpraviti. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta