Kurz potrdil, da se umika iz politike, zvečer pa odstopil še kancler Schallenberg

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.12.2021 18:28

Nekdanji avstrijski zvezni kancler je dopoldne potrdil ugibanja medijev in povedal, da zapušča politiko popolnoma. A zdaj je vprašanje že, kdo bo novi kancler, že tretji v zadnjih mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sebastian Kurz, nekoč najmlajši avstrtijski kancler vseh časov, je politko pri svojih 35 letih obesil na klin. 

Reuters

Zvečer je Alexander Schallenberg, ki je oktobra kot kancler nasledil Sebastiana Kurza, pisno sporočil, da odstopa s kanclerskega mesta: "Nikoli nisem želel prevzeti funkcije predsednika Ljudske stranke, zmeraj pa sem menil, da se morata kanclerska funkcija in funkcija predsednika stranke, ki ima v Avstriji največ glasov, čim prej spet združiti v rokah ene osebe," je sporočil, potem ko je v četrtek dopoldne prejšnji kancler Kurz napovedal, da še danes odstopi tudi z mesta predsednika Ljudske stranke.

V Avstriji ugibajo, ali se bo sedaj na oba položaja zavihtel dosedanji notranji minister Karl Nehammer

Alexander Schallenberg 

Reuters

Nekdanji avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz je danes dopoldne na Dunaju stopil pred novinarje in povedal, da se popolnoma umika iz politike, s tem pa potrdil ugibanja nekaterih avstrijskih medijev izpred nekaj dni: "Če pogledam na zadnjih deset let svojega življenja, ko sem deloval v politiki, je bilo to srečno obdobje. Hvaležen sem za vse izkušnje in upam, da mi je uspelo prispevati k temu, da je Avstrija napredovala na pravi poti. Odločitev o umiku, ki sem jo sprejel, ni bila lahka, ampak žalosti ne občutim."

Danes 35-letni Kurz je dejal, da je kot politik - že pri 24 letih je postal državni sekretar, kasneje je bil zunanji minister in dvakrat avstrijski kancler, najmlajši vseh časov - moral vsak dan sprejemati številne odločitve: "Prav gotovo so bile katere tudi napačne, saj nisem svetnik, vendar tudi nisem zločinec. Sem zgolj človek." Prepričan je, da bo vse očitke o korupciji, zaradi katerih je 11. oktobra kanclersko žezlo predal kolegu iz Ljudske stranke in dotedanjemu zunanjemu ministru Schallenbergu, na sodišču dokazano zavrnil kot krivične. Pri tem je dodal: "Zadnje mesece, tedne in dni nisem bil več stoodstotno navdušen nad politiko kot zmeraj prej, saj sem se moral zaradi gonje proti meni braniti obtožb in očitkov, kar mi je jemalo veliko časa in energije."

Kurzu se je v soboto rodil sin in je dejal, da se bo sedaj posvečal stoodstotno svoji družini, za katero mu je, ko je še bil vrhunski politik, zmanjkovalo časa. Menil je, da je sicer politika lahko nehvaležen posel. "Vendar bi danes rad poudaril, da tega ne vidim tako in temu nasprotujem. Zdi se mi neverjetno lepo, da se zavzameš za nekaj, v kar verjameš. Neverjetno lepo in čast mi je bilo delati za republiko in državo, ki jima služiš," je povedal Kurz.

Nič pa ni dejal, s čim se bo kot nedokončani študent prava poslej ukvarjal. Dejal je, da bo že jutri predal funkcijo predsednika stranke in tudi predsednika poslanskega kluba v parlamentu, v naslednjih dneh pa bo izpeljal predaje še drugih političnih funkcij, ki jih ima. Kurz se je tudi prisrčno zahvalil svoji vladni ekipi, koalicijskim partnerjem - v prvi njegovi vladi so bili to svobodnjaki, v drugi Zeleni - pa predsedniku republike Alexandru van der Bellnu, pa seveda svoji stranki, ki "me je vselej spodbujala in zelo podpirala", ter volilcem, ki so mu dvakrat omogočili okusiti slast zmage na parlamentarnih volitvah. "Toda," je pripomnil, "če sem mislil, da občutka po zmagi na dvojih volitvah ne more preseči nič, potem pa se mi je rodil otrok. Ta čudež je nekaj neverjetnega".

Z novinarske konference v porodnišnico

Omenil je, da se je kot visoki politik srečal tako z dalajlamo kot s papežem, pa s predsedniki vseh svetovnih velesil, od ZDA prek Rusije do Kitajske, trudil se je za Zahodni Balkan in utrjeval avstrijska partnerstva znotraj EU. Na notranjepolitčnem področju je ponosen na to, da je dvignil najnižje pokojnine in plače, uvedel fleksibilni delovni čas in prispeval k večjemu blagostanju Avstrijcev. Tudi pri boju s pandemijo je menil, da mu je uspelo omejiti trpljenje gospodarstva in ohraniti spodobno socialno politiko.

Na koncu je novinarjem dejal, da se že veselili novega poglavja, ko bo užival v družinskem življenju. Zaključil je: "Zdaj pa grem v porodnišnico po svojega edinca in partnerko," in odkorakal s prizorišča, kjer je ORF njegovo izstopno izjavo prenašala v živo, in torej tudi iz politike.

V okviru korupcijskega škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta