Leto dni od napada na ameriški kongres: Obletnica, ki ni za praznovanje

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
06.01.2022 05:00

Posledice napada na kongres se vlečejo še danes, a političnih skoraj ni. Doslej je bilo obsojenih 71 nasilnežev, a na sorazmerno nizke kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Neredi so trajali več ur.

Reuters

Možakar, gol do pasu in z bizonjimi rogovi na glavi, bradati možicelj z ameriško zastavo v rokah, za njima pa množica podivjanih ljudi ... Takšni so bili prizori, ki so pred natanko letom dni prihajali iz ameriškega parlamenta, kongresa, kjer so demokratski in republikanski predstavniki ljudstva potrjevali zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah dva meseca prej. Pred monumentalno zgradbo na Kapitolskem griču, najvišjo v ameriški prestolnici Washington, je imel svoje zborovanje poraženec, sicer še aktualni predsednik Donald Trump. Ni sicer neposredno pozival k napadu na kongres, a njegove besede o ukradenih volitvah so bile dovolj, da so podžgale večtisočglavo množico. Kaos je zahteval pet mrtvih in na desetine ranjenih, Trump pa je šele po več urah vztrajnega molka pozval svoje podpornike, naj se umaknejo.

V kasnejših mesecih je bilo napravljenih nešteto analiz, kako se je lahko vse skupaj zgodilo, dolge tedne so kongres varovali pripadniki Narodne garde, ovire iz bodeče žice stojijo ponekod še danes. Doslej je bilo na sodiščih obsojenih 71 nasilnežev, ki so vdrli v kongres, a na sorazmerno nizke kazni. Pred nekaj dnevi je tako zvezni sodnik poslovnežu s Floride prisodil pet let zapora. V teku je še okoli 700 sodnih postopkov ali pa se še niso začeli.

Politično ozadje preiskuje odbor predstavniškega doma kongresa, v katerem poleg sedmih demokratov sedita tudi dva republikanca - Liz Cheney in Adam Kinzinger, ki sta med redkimi, ki si upajo kritizirati Trumpa. Odbor namerava, kot poroča dopisnik STA iz Amerike Robi Poredoš, v naslednjih tednih in mesecih objavljati izsledke te preiskave, med katero je doslej zaslišal več kot 300 prič in pridobil več deset tisoč strani dokumentov. Demokratom se mudi, ker trenutno kaže, da bodo na vmesnih kongresnih volitvah novembra letos zmagali republikanci in bo odbor potem prihodnje leto januarja ukinjen.

Verjetno najbolj znameniti posnetek iz kongresne stavbe

Epa

Odbor ne preiskuje le samega napada, ampak tudi ozadje. Ustvarja kroniko tega, kar je Trump s svojimi sodelavci govoril in delal po volitvah 2020. Ugotavlja, kako je prišlo do napada, ko je množica stregla po življenju tudi republikancem, kot je bil tedanji podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je imel formalno dolžnost potrditve volilnega izida. Trumpa celo sumijo, da je oviral napotitev Nacionalne garde v pomoč kongresnim policistom. Trump si prizadeva, da uradne informacije iz Bele hiše ostanejo skrite pred kongresom in javnostjo, zaradi česar je vložil tožbo proti preiskavi. Zvezno prizivno sodišče jo je lani zavrnilo in se je pritožil na vrhovno sodišče, kjer računa na konservativno večino, ki jo je sam utrdil z imenovanjem treh sodnikov. Sklicuje se na izvršni privilegij predsednika ZDA, vendar so sodišča doslej ugotavljala, da Trump pač ni več predsednik. Sedanji predsednik Biden pa je izvršni privilegij zavrnil in menil, da ZDA potrebujejo temeljito preiskavo "enega najtemnejših dni ameriške demokracije". Kongres je sicer proti Trumpu že po izteku mandata sprožil zgodovinsko drugo ustavno obtožbo, impičment, a je bil tako kot med prvo zaradi Ukrajine oproščen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.